Αγροτικά νέαΕλλάδαΤοπικές ειδήσεις

Ξέχασε τους κτηνοτρόφους της ορεινής Ροδόπης ο Βορίδης

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Μάκη Βορίδη απέστειλε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ροδόπης επισημαίνοντας ου ότι με την απόφαση ενίσχυσης μόνιμο όσων κτηνοτρόφων παρέδωσαν τουλάχιστον 100 κιλά γάλα ετησίως ,εξαιρούνται σχεδόν όλοι οι κτηνοτρόφοι του ορεινού όγκου της Ροδόπης που εδώ και καιρό πουλάνε μόνο ζώα αφού οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις δεν αγοράζουν το γάλα τους ως ασύμφορο. Είναι αυτοί που έχουν πληγεί από την κρίση όσο κανείς κι όμως εξαιρούνται της έκτακτης ενίσχυσης .Ακολουθεί η επιστολή του Πρόεδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Σάκη Κουσουτζή :

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Ένταξη των κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών της Ροδόπης στην εξαίρεση υποχρέωσης παράδοσης γάλακτος για την λήψη της ενίσχυσης των 4 ευρώ

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «στο πλαίσιο της στοχευμένης και ουσιαστικής στήριξης που παρέχει το Υπουργείο στους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας». Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα. Όμως, το σύνολο της ορεινής περιοχής στην Π.Ε. Ροδόπης που αριθμεί εκατοντάδες οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία δεν μπορούν να παραδώσουν γάλα γιατί πολύ απλά δεν ανεβαίνει στο βουνό έμπορος επικαλούμενος το εμπορικό του συμφέρον. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών στην Π.Ε. Ροδόπης που δεν μπορούν να πιάσουν το πλαφόν του γάλακτος εξαιρούνται και από την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Και διερωτώμεθα εάν πρόκειται για κτηνοτρόφους β’ κατηγορίας που τιμωρούνται επειδή δεν εγκαταλείπουν τις εστίες και τις εκμεταλλεύσεις τους. Μετά όμως την διευκρίνιση του Υπουργού ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος, ζητώ κατ αναλογία το μέτρο να ισχύσει και για τους κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών της Ροδόπης που δεν έχουν πρόσβαση χωρίς απολύτως καμία δική τους υπαιτιότητα στην παράδοση γάλακτος και συνεπώς δεν πληρούν τον όρο των 100 κιλών που τίθεται στην υπουργική απόφαση για την λήψη της ενίσχυσης των 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα.

Επιστολή προς τον Υπουργό για το ίδιο θέμα απέστειλε και ο βουλευτής Τάκης Χαρίτου ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων :

«Κύριε υπουργέ,

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων με 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχους κτηνοτρόφους που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα, αποκλείει εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης και ιδιαίτερα αυτών που οι εκμεταλλεύσεις τους βρίσκονται στην ορεινή ζώνη.

Η απόφασή σας, ενδεχομένως χωρίς πρόθεση, αγνοεί ότι στον ορεινό όγκο δεν γίνεται συλλογή γάλακτος από τις βιομηχανίες και τα τυροκομεία της περιοχής, για τους δικούς τους λόγους. Ως εκ τούτου οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, όχι με δική τους υπαιτιότητα, δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να εκπληρώσουν ούτε την ελάχιστη υποχρέωση που θέσατε, δηλαδή την παράδοση 100 κιλών γάλακτος. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για τον αποκλεισμό τους από τις ενισχύσεις και βέβαια για την αδικία που υφίστανται. Άλλωστε και εσείς έχετε αναγνωρίσει ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος και άρα οι αιγοπροβατοτρόφοι των νησιών είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης.

Οφείλετε να γνωρίζετε και σας έχει γίνει γνωστό ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι της Θράκης δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα εν μέσω πανδημίας. Τους έμειναν τα ζώα με τις γνώστες συνέπειες και τα πούλησαν 2 ευρώ το κιλό ζωντανό, μία από τις χαμηλότερες τιμές ανά την Ελλάδα.

Αν δεν αλλάξει η απόφασή σας θα βγουν διπλά χαμένοι, με ορατό τον κίνδυνο να συρρικνωθεί η κτηνοτροφία στη Ροδόπη, να την εγκαταλείψουν οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή περιοχή, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες κρατούν ζωντανή την τοπική οικονομία, καθώς και την κοινωνική συνοχή.

Σας ζητώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας και να εντάξετε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους της Ροδόπης στις ενισχύσεις. «

Back to top button