Βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης: ελλείψει ξένων εργατών για τσάπα ζητούν από το Βορίδη έγκριση ζιζανιοκτόνων –Ερώτηση στη Βουλή του Τάκη Χαρίτου για το θέμα
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Θράκης αφού σε μία καλή ,τουλάχιστον ως προς την φυτρωτικότητα των βαμβακιών βλέπουν ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα με την ζιζανιοκτονία.
Κάθε χρόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε κατ εξαίρεση 2 σκευάσματα με τα οποία οι αγρότες αντιμετώπιζαν τα ζιζάνια με επιτυχία χωρίς ωστόσο να εκλείπει η τσάπα που μέχρι τώρα είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμησή τους.
Φέτος κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι αγρότες από τις 25 Απριλίου απέστειλαν σχετική επιστολή στον Υπουργό Μάκη Βορίδη ζητώντας την κατ εξαίρεση έγκριηση αφού λόγω κορωνοΪού δεν θα έρθουν στην περιοχή μας Βούλγαροι εργάτες που ήταν και η πλειοψηφία των απασχολουμένων στην τσάπα.
Η επιστολή, για την οποία είχε λάβει γνώση και ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης , που την συνυπέργαφαν τότε ο Πρόεδρος της ΕΝΕΕΑ Κυριάκος Κρόκος ,ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλλόγου Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Στογαντσάκης ανέφερε :
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΠΩΝ
ΕΝΕΕΑΈνωση Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης
ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
Στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα στην περιφέρεια ΑΜΘ καλλιεργούνται πολύ σημαντικές εκτάσεις με βαμβάκι.Η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι ίσως η μοναδική μεγάλη καλλιέργεια στην οποία η υπάρχουσα εγκεκριμένη χημική ζιζανιοκτονία δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η χειρωνακτική καταπολέμηση των ζιζανίων. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας κύριε Υπουργέ επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια το κενό αυτό καλύπτεται από εργάτες γης από τις γειτονικές χώρες και κυρίως από την Βουλγαρία.
Την φετινή περίοδο και με το έντονο πρόβλημα από τον Κορωνιό είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουμε αυτούς τους εργάτες στην χώρα μας Είναι λοιπόν μεγάλη ανάγκη να δοθεί κατά εξαίρεση έγκριση στα δυο μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα με εμπορική ονομασία envokeκαι staple για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της καλλιέργειας .
Να σημειώσουμε ακόμη κ. Υπουργέ τις χρονιές εκείνες που δεν δόθηκε η έγκριση στα προαναφερθέντα ζιζανιοκτόνα άνθισε στην περιοχή μας το λαθρεμπόριο από την Τουρκία με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει σημαντικά ποσά από φόρους .
Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και από το γεγονός ότι σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια βάμβακος είναι στο ναδίρ ,σας ζητάμε και για λόγους μείωσης του κόστους παραγωγής να προβείτε στην κατ’ εξαίρεση έγκριση των συγκεκριμένων σκευασμάτων
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Θα προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ στην κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας των 120 ημερών στα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα στην καλλιέργεια του βάμβακος
Το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά προϊόντα στη Ροδόπη και στη Θράκη γενικότερα. Καλλιεργείται στο μεγαλύτερο μέρος των πιο γόνιμων εδαφών της περιοχής, με υψηλές αποδόσεις σε ποιοτικό σύσπορο βαμβάκι και με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία της περιοχής.
Οι αγροτικοί φορείς των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης από κοινού με αγροτικούς συνεταιρισμούς και φορείς άλλων περιοχών έχουν ζητήσει έγκαιρα από το ΥΠΑΑΤ την κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας 120 ημερών φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον έλεγχο ζιζανίων με μεταφυτρωτική εφαρμογή στην καλλιέργεια του βαμβακιού. Ισχυρίζονται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των ζιζανίων του βαμβακιού και συγκεκριμένα της αγριοβαμβακιάς και της κύπερης στις καλλιέργειες τους, άποψη που ενισχύουν ειδικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και στην οποία συνηγορούν και οι υπεύθυνοι Γεωπόνοι ΔΑΟΚ όπως της ΠΕ Σερρών και της ΠΕ Ροδόπης.
Ζητούν την κατ’ εξαίρεση έγκριση των εν λόγω σκευασμάτων, σημειώνοντας ότι για τον έλεγχο των παραπάνω ζιζανίων, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη εναλλακτική λύση για μεταφυτρωτική καταπολέμηση τους, λόγω του ότι τα εγκεκριμένα στη χώρα μας σκευάσματα για την καλλιέργεια του βάμβακος, έχουν μόνο προσπαρτικές και προφυτρωτικές εφαρμογές. Το πρόβλημα της ζιζανιοκτονίας τη φετινή χρονιά διογκώνεται και καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών εξαιτίας της παρούσας υγειονομικής κρίσης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2018 και 2019, χορηγήθηκε η έγκριση 120 ημερών για χρήση στο βαμβάκι συγκεκριμένων σκευασμάτων εντός συγκεκριμένων περιφερειακών ενοτήτων. Ενώ η καθυστέρηση και βέβαια η μη έγκριση τους από το ΥΠΑΑΤ θα οδηγήσει σε φαινόμενα παράνομης εισαγωγής και παράνομης διακίνησης των εν λόγω φυτοφαρμάκων από γειτονικές χώρες με προφανείς τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στα έσοδα του κράτους και την οικονομία γενικότερα.
Επειδή οι φορείς των αγροτών θεωρούν αναγκαία τη μεταφυτρωτική ζιζανιοκτονία, προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικά τις βαμβακοκαλλιέργειες τους από δύσκολα ζιζάνια.
Επειδή έχει χορηγηθεί και σε προηγούμενα χρόνια η κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας των 120 ημερών σε σκευάσματα.
Επειδή ο κίνδυνος τις παράνομης εισαγωγής και παράνομης διακίνησης τους είναιορατός, το ίδιο και οι οικονομικές επιπτώσεις του.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με βάση τα παραπάνω, είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε στην κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας 120 ημερών φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την καλλιέργεια του βάμβακος εφόσον αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις της Υπουργικής Απόφασης Αριθμ.5171/70387/2018 ΦΕΚ 1935/Β/30-05-2018;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Αβραμάκης Λευτέρης
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Γκαρά Αναστασία
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μουζάλας Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)