ΕλλάδαΚορυφαίαΡεπορτάζ

Τραπεζικοί λογαριασμοί :σε δύο ταχύτητες οι καταθέσεις των Θρακιωτών :ψηλότερα ο Εβρος , φτώχεια σε Ροδόπη και Ξάνθη.


Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 35 εκατομμύρια ενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους έχουν συσσωρευτεί αυτή τη στιγμή περίπου 143 δις, ευρώ. Μπορεί λοιπόν οι έρευνες να δείχνουν ότι οι επτά στους 10 δεν έχουν στην άκρη περισσότερα από 900-1000 ευρώ ως αποταμίευση, από τα απογραφικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας όμως προκύπτει ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί και το μέσο υπόλοιπο αυτών διαμορφώνεται πλέον πάνω από τα 4000 ευρώ. Μάλιστα, σε αρκετούς νομούς της χώρας, οι κάτοικοι αποδεικνύονται πιο «γεροί» αποταμιευτές σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τη μεγαλύτερη μέση κατάθεση εμφανίζουν λοιπόν όσοι ζουν ή εργάζονται στην περιφερειακή ενότητα της Αθήνας (λογικό λόγω και του υδροκεφαλισμού του κράτους) αλλά και οι κάτοικοι στους νομούς Κυκλάδων, Αρκαδίας, Χίου. Από κοντά και η περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής αλλά και η Θεσπρωτία. Σε όλες αυτές τις περιοχές, η μέση κατάθεση ξεπερνούσε τα 5311 ευρώ στην Αθήνα, τα 4495 ευρώ στις Κυκλάδες, τα 4376 ευρώ στην Αρκαδία και τα 4261 ευρώ στην Χίο. Αυτά τα στοιχεία αφορούν στον Ιούνιο του 2019 και σήμερα οι μέσοι όροι θα είναι αρκετά πιο αυξημένοι καθώς στο β’ εξάμηνο του 2019 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 7 δις. ευρώ κάτι βέβαια που επηρεάσε όλους τους μέσους όρους ανά την χώρα.

Τα πιο «γερά πορτοφόλια» βέβαια στην Ελλάδα, εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να είναι οι περίπου 953.881 κάτοχοι προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίοι μοιράζονται 50 δις. ευρώ ή περίπου 52.549 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό. Και αν αναζητήσει κάποιος σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίζονται οι ποιο φουσκωμένοι προθεσμιακοί λογαριασμοί, τότε θα εντοπίσει την Ανατολική Αττική με 66.376 ευρώ ανά λογαριασμό, τη Θεσσαλονίκη με 54.000 ευρώ, τις Κυκλάδες με 53.000 ευρώ, τη Μεσσηνία με 51.000 ευρώ όπως και την Αρκαδία με μέσο όρο 51.700 ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια και οι νομοί με μέση κατάθεση σαφώς μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Ο αναλυτικός πίνακας που δημοσιεύεται αναδεικνύει ως μικρότερους καταθέτες τους κατοίκους του Κιλκίς, της Ηλείας, της Ημαθίας κλπ. Σε όλες αυτές τις περιοχές, η μέση κατάθεση πέφτει κάτω από το όριο των 2600 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό.

Θράκη: ψηλά ο Εβρος ,φτώχια  η Ροδόπη και  η Ξάνθη

Ενδιαφέροντα και τα στοιχεία για τις καταθέσεις στους νομούς της Θράκης .Ο Έβρος βρίσκεται στην 19η θέση πανελληνίως με 404.000 ενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς ενώ ο μέσος όρος καταθέσεων ανά λογαριασμό είναι 3.329 ευρώ(1,3 δ) .

Η Ροδόπη βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη λίστα της χώρας ,στη θέση 41.Διαθέτει 261.242 ενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς (περίπου 2,5 ανά κάτοικο…)με συνολικές καταθέσεις 2762 ευρώ ανα καταθετικό λογαριασμό.

Η Ξάνθη ,χαμηλότερα  απ΄ τους 3 νομούς της Θράκης και τρίτη από το τέλος, βρίσκεται στην  50η θέση με 280.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και 2.609 ανά λογαριασμό.

Ως προς το ύψος των καταθέσεων η Ξάνθη προηγείται κατάτι της Κομοτηνής μίας και έχουν περίπου το ίδιο επίπεδο καταθέσεων ,732 εκ η Ξάνθη και 723 η Ροδόπη.

Εννοείται ότι τα στοιχεία αυτά μόνο ενδεικτικά είναι αφού ο μέσος όρος μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν λογαριασμοί πολύ «φουσκωμένοι» και άλλοι σχεδόν μηδενικοί. Συνεπώς εύκολα δεν βγαίνει συμπέρασμα.

Επίσης είναι γνωστό ότι από τη Θράκη υπάρχει «διαρροή « καταθέσεων τόσο σε γειτονικές χώρες όσο και στην Ευρώπη.

(Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το thetoc.gr και το ρεπορτάζ του Άρη Παπαθανασίου)

Back to top button