Τηλεδιάσκεψη παραγωγικών φορέων Ροδόπης με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου και της τοπικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Ροδόπης, πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του κόμματος, με κύριο θέμα συζήτησης την οικονομία και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εν μέσω πανδημίας, τα προβλήματα και τα αιτήματα των ανθρώπων της τοπικής αγοράς και την επόμενη μέρα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Ιάκωβος Φραντζής πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης πρόεδρος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Ροδόπης και μέλος διοίκησης ΓΣΕΒΕΕ, Κική Κωνσταντινίδου πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Ευκαρπίδης πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Σαπών και αντιπρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ροδόπης. Ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο Νίκος Παππάς, πρώην υπουργός, τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Γιώργος Τσίπρας αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα στελέχη Νίκος Σκορίνης και Δημήτρης Χατζησωκράτης μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και ο συντονιστής της τοπικής οργάνωσης Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ροδόπης παρουσίασαν τα προβλήματά τους εν μέσω πανδημίας που σχετίζονται με την έλλειψη ρευστότητας, την συσσώρευση χρεών όσο τα καταστήματα είναι κλειστά, την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και τη μη λήψη σοβαρών μέτρων στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας. Ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την άμεση στήριξη της επιχειρηματικότητας με μέτρα όπως επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος) και των ενοικίων, κατάργηση προκαταβολής φόρου, ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πρόσβαση σε άτοκα δάνεια, ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων, επανέναρξη ρυθμίσεων χρεών. Ειδικά για την περιοχή της Ροδόπης ζήτησαν την άμεση καταβολή του 12% και θέσπιση ξανά αυτού του μέτρου, έλεγχο του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου.
Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ευχαρίστησε τους παραγωγικούς φορείς που ανταποκρίθηκαν και σημείωσε ότι ήταν μία γόνιμη και ουσιαστική συνάντηση και βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Στην παρέμβασή του τόνισε «είμαι σε θέση να καταλάβω τις ανησυχίες, τις αγωνίες και την αβεβαιότητα που νιώθει ο κόσμος της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή και πριν, αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ ως βουλευτής σταθήκαμε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία σας. Δίκαια αιτήματά σας έφτασαν και από την δική μου πλευρά στα συναρμόδια υπουργεία, είτε με μορφή ερωτήσεων είτε επιστολών. Όπως τα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών, που κοινοποίησε η ΟΕΒΕΣ και τα Επιμελητήρια. Όπως η επιθετική πολιτική των παρόχων ενέργειας σε βάρος επαγγελματιών για τρέχουσες υποχρεώσεις, έφτασε από πλευράς μου στον υπουργό Ενέργειας, αλλά η απάντησή του ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Όπως επίσης το αίτημα για την καταβολή του 12% στις επιχειρήσεις, που οφείλει η Πολιτεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, το οποίο μαζί με τους άλλους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ το θέσαμε στη Βουλή. Προκάλεσα στοχευμένες παρεμβάσεις για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων σε ευάλωτες ομάδες που συγκριτικά με άλλες περιοχές είναι σε υψηλά ποσοστά στη Ροδόπη και την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν, που θα συμβάλλουν στην ενεργό ζήτηση. Είμαι στη διάθεση των φορέων για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων για την οικονομική στήριξη, την επαναλειτουργία και την επιβίωση των επιχειρήσεων την επόμενη μέρα, ζητήματα στα οποία θα αναφερθεί ο Νίκος Παππάς παρουσιάζοντας τις θέσεις του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι».
Και συνεχίζοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την επόμενη μέρα σημειώνοντας ότι «απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές που θα παράξουν άμεσα αποτελέσματα και θα έχουν στόχο την ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Στην ανάδειξη και την προώθηση αυτών των πολιτικών ζητώ την συνεργασία και την στήριξη των παραγωγικών φορέων.
Επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής για την οποία υπάρχει επενδυτική ωρίμανση, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν οι πολιτικές αναστολές και τα εμπόδια που υπάρχουν.
Στήριξη και ενίσχυση του ΔΠΘ με την ίδρυση και λειτουργία των πέντε νέων τμημάτων εκ των οποίων δύο είναι στην Κομοτηνή, για τα οποία υπάρχει νομοθετική ωριμότητα από την προηγούμενη περίοδο, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε τους πολιτικούς εγωισμούς.
Μέχρι τέλος του χρόνου θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ποια μεγάλα έργα θα ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2022-2027. Να πρωτοστατήσουμε όλοι για να ενταχθεί και να κατασκευαστεί το μεγάλο έργο του φράγματος του Κομψάτου, που είναι ώριμο μελετητικά και θα συμβάλλει στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα και συνολικά της οικονομίας.
Η αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας. Καταλαβαίνω τις ενστάσεις των εκπροσώπων τοπικών φορέων για το παρεμπόριο και άλλα, όμως χρειάζεται να σχεδιάσουμε ενεργητικές πολιτικές, ώστε αξιοποιήσουμε εμείς το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα. Κατανοώ την ανάγκη να υπάρξουν ως μεταβατικό καθεστώς προστατευτικά μέτρα και ρυθμίσεις, όπως αυτό που αναφέρθηκε για το καθεστώς της Τεργέστης που χρειάζεται να μελετήσουμε, αλλά νομίζω επείγει να προχωρήσουμε στη διεκδίκηση της διέλευσης επιβατικών λεωφορείων και φορτηγών.
Μέσα από την δοκιμασία που περνάμε έχουμε γίνει πιο σοφοί, έτσι τουλάχιστον λέγεται, για τη μεγάλη σημασία στήριξης του δημοσίου τομέα υγείας. Για το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής εξασφαλίσαμε μέχρι σήμερα λίγες θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όμως είναι σημαντικό και σας ζητώ να αναλάβουμε πρωτοβουλία ώστε το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος να επανέλθει ως προς τον χαρακτήρα του σε καθεστώς Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, γιατί λίγο πριν την πανδημία μετατράπηκε από την σημερινή κυβέρνηση σε καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Γι’ αυτό και θα καταθέσω τροπολογία στη Βουλή για το εν λόγω θέμα».