Α) Τα σχολεία της Α βάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται σε καθεστώς
τηλεκπαίδευσης από την 18η/11/2020 ως αποτέλεσμα της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η εκπαίδευση αντιμετωπίστηκε με πληρη αδιαφορία για τη λειτουργία των σχολείων. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο από όσα διεκδικεί το εκπαιδευτικό κίνημα: Μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα, δωρεάν τεστ γιαεκπαιδευτικούς και μαθητές, νοσηλευτές στα σχολεία, παροχή πλήρους προστατευτικού εξοπλισμού, μετακινήσεις μαθητών με μειωμένη πληρότητα στα λεωφορεία, πλήρους ωραρίου και μόνιμο το προσωπικό καθαριότητας.
Αντίθετα αύξησε τον αριθμό μαθητών στις τάξεις στους 25 (από 22), επέτρεψε την 100% πληρότητα ειδικά στα μαθητικά λεωφορεία, προσέλαβε προσωπικό καθαριότητας με ωράριο που ήταν αδύνατο να καλύψει όλη τη λειτουργία του σχολείου. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν φυσικά η διασπορά της νόσου και στην εκπαιδευτική κοινότητα, τελικά και με θύματα ανά τη χώρα.
Η επιβολή του lockdown στα σχολεία και η αντικατάσταση της ζωντανής τάξης με την τηλεκπαίδευση εμφανίστηκε ως «εξαιρετική» έστω και αναγκαστική λύση ενώ όλα τα κυβερνητικά στόματα δήλωναν πως τα σχολεία ήταν τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που θα ανοίξουν. Στο μεταξύ η κυβέρνηση είχε «φροντίσει»:
~ Να εκχωρήσει τμήμα της δημόσιας εκπαίδευσης και των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών σε ιδιωτική εταιρεία (CISCO) γεγονός που συνιστά ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με σύμβαση που παραμένει μυστική.
~ Να μην καλύψει τις ανάγκες των σχολείων, των μαθητών και εκπαιδευτικών σε οποιοδήποτε είδους εξοπλισμό μετατρέποντας έτσι την εκπαίδευση σε εμπόρευμα προς αγορά όσων είχαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα.
~ Να νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα της σύγχρονης, τις κάμερες στην τάξη, να χρησιμοποιήσει τη σύγχρονη ως μέσο καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων.
~ Να αποπειράται σήμερα να υποκαταστήσει – αντικαταστήσει τη ζωντανή εκπαίδευση στα σχολεία από την εξ αποστάσεως για όλες τις ηλικίες και πλέον να δηλώνει και να δίνει οδηγίες για προχώρημα κανονικά της ύλης, για απουσίες ακόμα και για αξιολόγηση μέσω εξετάσεων!
Β) Ορμώμενοι από την καθημερινή απογοητευτική εμπειρία του «τηλεμαθήματος» ως εκπαιδευτικοί και εμείς της τάξης και της πράξης, αλλά και ως εκπαιδευτικοί του ανεξάρτητου ταξικού ρεύματος ζούμε όλα τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία μας και θέλουμε να τα αναδείξουμε με πειστήρια και δεδομένα.
ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩς ΣΥΓΧΡΟΝΗ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Καθόλου τεχνοφοβικοί δηλώνουμε πως η τεχνολογία παρέχει πλήθος εργαλεία και μέσα, εξαιρετικά χρήσιμα τα οποία και εμείς χρησιμοποιούμε. Τα ερώτηματα πάντα όπως και στο παρελθόν είναι το ίδια: πώς, από ποιον και προς όφελος ποιου; Είναι
κατάλληλα για τις ηλικίες της Α βάθμιας εκπαίδευσης; Βαθιά αγωνία μας να μην αποκλειστεί κανένα παιδί. Και ο αποκλεισμός έχει πολλά πρόσωπα.
Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε μια σύντομη έρευνα για τον αποκλεισμό της τηλεκπαίδευσης στη Ροδόπη.
Αφορά 147 τμήματα Α βάθμιας εκπαίδευσης κάθε είδους στα οποία
διδάσκουν 138 εκπαιδευτικοί και φοιτούν 2083 μαθητές μαθήτριες. Είναι το ¼ των τμημάτων, το 1/6 των εκπαιδευτικών, το ¼ των μαθητών της Α βάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης. Ικανό δείγμα για γενίκευση σε όλο τον τοπικό μαθητικό πληθυσμό. Στο παρόν
ενημερωτικό δελτίο παρουσιάζονται μόνο συνοπτικά τα ευρήματα. Αναλυτικά όλη η έρευνα υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας: έρευνα για τηλεκπαίδευση και τον αποκλεισμό
Γ) Τα ερευνητικά δεδομένα κατέδειξαν μεγάλο και πολυποίκιλο αποκλεισμό μαθητών μαθητριών λόγω της τηλεκπαίδευσης: Συνοπτικά καταγράφηκε πως:
• Το 12, 9% των μαθητών δεν έχει συνδεθεί ποτέ σε ψηφιακή τάξη!
• Το 15,7% των μαθητών συνδέεται μόνο περιστασιακά για λόγους που έχουν να κάνουν με οικονομικές ή άλλες δυσκολίες των οικογενειών.
• Το 34,2% των μαθητών αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα ποιότητας σύνδεσηςκαι λειτουργίας του μέσου σύνδεσης (της ψηφιακής πλατφόρμας).
Αθροιστικά τα παραπάνω κατέδειξαν πως μεσοσταθμικά εδώ και ένα μήνα δε συνδέεται καθημερινά το 26,4% των μαθητών-τριών δηλαδή οι ψηφιακές τάξεις έχουν μόνιμα απόντες κάτι παραπάνω από το ¼ του μαθητικού πληθυσμού.
Επιπλέον των παραπάνω καταμετρήθηκε πως από το πλήθος των μαθητών που συμμετέχουν ένα σημαντικό ποσοστό 34,2% συνδέονται μέσω κινητού τηλεφώνου δηλαδή με μέσο δεν επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή και διάδρασή τους. Την ίδια στιγμή τις περίφημες και διαφημισμένες συσκευές (tablet) έχει λάβει μόνο το 2,7% των μαθητών.
Επιπρόσθετα το 49,5% των μαθητών-τριών χρειάζονται επίβλεψη γονέα ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν και να συμμετέχουν γιατί απαιτούνται γνώσεις χειρισμού λογισμικών και συστημάτων που δεν έχουν τα παιδιά ειδικά οι ηλικίες του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού.
Τελικό και σημαντικό δεδομένο είναι πως μόλις το 62,2% των μαθητών που
συνδέονται πραγματικά παρακολουθούν και συμμετέχουν στο μάθημα. Οι
υπόλοιποι/ες είναι εικονικά παρόντες.
Από αυτό το σημείο και πέρα είναι που ξεκινά η παιδαγωγική συζήτηση που είναι επίσης συντριπτική κατά της τηλεκπαίδευσης στις ηλικίες αυτές: για τη μεθοδολογία, τις μορφές, τα στυλ διδασκαλίας, την ύλη που δε βγαίνει. Αλλά αποτελεί περιεχόμενο άλλης έρευνας. Σε αυτή ερευνούμε μόνο το δικαίωμα ουσιαστικής πρόσβασης και συμμετοχής σε ένα έτσι κι αλλιώς υποδεέστερο περιβάλλον.
Συμπερασματικά λέμε πως:
Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί δομικά να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση και σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.
Αντίθετα καλλιεργεί ένα τεχνοκρατικό μηχανιστικό μοντέλο που αναπαράγει και εντείνει τις ταξικές ανισότητες δεν είναι καν δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες των ηλικιών 4-12 ετών.
Η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης οδηγεί σε πολλαπλά είδη αποκλεισμών των μαθητών από την ίδια τη διαδικασία χωρίς καν να εκκινήσει η συζήτηση για το πώς πραγματοποιείται το «τηλεμάθημα».
Επαναφέρουμε τα αιτήματα ξανά ώστε να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία μέχρι την 8η Ιανουαρίου ώστε τα σχολεία να μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια σε συνδυασμό πάντα με την ενίσχυση και του συστήματος της δημόσια υγείας.
~ Τα τμήματα πρέπει να έχουν μέχρι 15 μαθητές αυστηρά. Πλέον όχι μόνο για λόγους προστασίας από την επιδημία, όχι μόνο για γενικούς παιδαγωγικούς λόγους αλλά γιατί οι μειωμένοι αριθμοί μαθητών είναι αναγκαίοι ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος
(περσινό και φετινό) για κάθε αντικείμενο και κάθε παιδί.
~ Για να συμβεί αυτό πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι
αναπληρωτές/τριες και να γίνουν όσες αναγκαίες προσλήψεις χρειάζονται επιπλέον.
~ Θα χρειαστούν επιπλέον χώροι και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι δημόσιοι χώροι που μπορούν να στεγάσουν σχολικές τάξεις και σε έσχατη λύση να χρησιμοποιηθούν τα σχολικά κτίρια σε διπλοβάρδια.
~ Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης στην καθαριότητα. Συνεπώς πρέπει τώρα άμεσα να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες
και να συμπεριληφθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά.
~ Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και να έχουν μόνιμο νοσηλευτή νοσηλεύτρια που θα αναλάβει τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων COVID και όλες τις σχετικές γραφειοκρατικές ενέργειες. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει απερίσπαστοι να ασχοληθούν με
το παιδαγωγικό έργο.
~ Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και να επανέρθουν τα σχολικά γεύματα με
παραλαβή για το σπίτι για όλα τα παιδιά.
~ Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με παρεχόμενα όλα τα μέσα προστασίας για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό και υψηλής ποιότητας.
~ Δωρεάν τεστ σε Εκπαιδευτικούς και μαθητές (και σε όλη την κοινωνία!) Εντοπισμένο κρούσμα στο σχολείο πρέπει να σημαίνει εθελοντικά δωρεάν τεστ σε μαθητές, υποχρεωτικά σε εκπαιδευτικούς και προληπτικό κλείσιμο μίας ημέρας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα ώστε να γίνει άμεση ιχνηλάτηση και διακοπή της τυχόν μετάδοσης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση είναι τοπική εκπαιδευτική
συλλογικότητα και ο πρώτος σε εκλογική δύναμη συνδυασμός του Συλλόγου
Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες».