“ΟΧΙ” και πάλι του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στο χρυσό-Αφορμή η απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της άρνησης της Αποκεντρωμένης να δανειοδοτήσει 16 ερευνητικές γεωτρήσεις της Μεταλλευτικής Θράκης (web tv φωτογραφίες)
Πολλά στοιχεία… αναδρομικότητας είχε η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτκού Συμβουλίου Κομοτηνής με μοναδικό θέμα του και πάλι την εξόρυξη και μεταλλουργία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της περιοχής .Αφορμή στάθηκε η ενημέρωση που είχε ο Δήμος Κομοτηνής για την απόφαση του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποία είχε προσφύγει αό το 2019 η εταιρεία “Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ ” κατά του σκεπτικού της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης να απορρίψει την σχετική υπηρεσιακή έγκριση και να μην αδειοδοτήσει τελικά την διενέργεια των 16 ερευνητικών γεωτρήσεων βάθους μέχρι 300μ της εταιρείας θεωρώντας ότι αποτελούνε μέρος μίας διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξόρυξη του κοιτάσματος .Μία απόφαση που εκδόθηκε το 2020 αλλά όπως φαίνεται ουδείς γνώριζε μάλλον λόγω της πανδημίας
Τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας δια του αρμόδιου για το Περιβάλλον Τμήματός του δικαίωσε ουσιαστικά την εταιρεία καθώς δεν επείσθη από την επιχειρηματολογία της Αποκεντρωμένης. Πλέον τα πράγματα μάλλον είναι πολύ δύσκολα καθώς η απόφαση έχει διατακτικό χαρακτήρα για τη δημόσια διοίκηση η οποία πρέπει να συμμορφωθεί με αυτήν εκτός κι αν επαναδιατυπώσει με άλλη επιχειρηματολογία (;) την άρνησή της .Και εδώ ήταν ο μεγάλος προβληματισμός καθώς είναι η αλήθεια πως ότι ήταν να ειπωθεί τόσο σε επίπεδο επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά και πολιτικής διαφοροποίησης και αντίδρασης ειπώθηκε.
Το Συμβούλιο δια του Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη ,της Προέδρου του Κλεοπάτρας Στογιαννίδου αλλά και των επικεφαλής των παρατάξεων που τοποθετήθηκαν Αντώνη Γραβάνη ,Ελένης Λαφτσή και Γιάννη Λεβέντη , του Πάρη Καλοδημίδη από το ΣΠΑΡΤΑΚΟ καθώς και του με βαρύνουσα απόψη για το θέμα δημοτικού συμβούλου Ανέστη Στρατιάδη σε μία συνεδρίαση που η Ροή μετέδωσε ζωντανά διαδικτυακά, επανέλαβε την κάθετη αντίθεσή του στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού με την μέθοδο που προτείνει η εταιρεία θεωρώντας ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις συνδέονται σαφώς με αυτήν την προοπτική .
Το Συμβούλιο αντί να επεξεργαστεί ένα νέο ψήφισμα που θα ήταν επικαιροποιημένο και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικύρωσε παλαιότερη τοποθέτηση μίας δεκαετίας πίσω που αφορούσε στα “Χρυσορυχεία Θράκης ” και την περιοχή του Έβρου.Και εκεί υπήρχαν διαφωνίες μάλλον ακατανόητες στους πολλούς από τον επικεφαλής της Λαίκης Συσπείρωσης που τελικά απείχε της ψηφοφορίας και έτσι το “ομόφωνα” τον εξαιρεί..
Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της ΠΕΔ το Σαββατοκύριακο και συντονισμός δράσης προκειμένου να υποστηριχθεί ο Συντονιστής στην περίπτωση που διατυπώσει εκ νέου αρνητική απόφαση για τις ερευνητικές γεωτρήσεις .
Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του 2012 το γράμμα και το πνεύμα του οποίου το συμβούλιο χθες επικύρωσε,η δήλωση του Δημάρχου Κομοτηνής καθώς και η συνεδρίαση του Συμβουλίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 στην αίθουσα των συνεδριάσεών του, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση της Προέδρου του κ. Σοφίας Μενεσελίδου και σχετική εισήγηση του Δημάρχου κ. Γεωργίου Πετρίδη με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα της Π.Ε. Έβρου της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.»κατέληξε
Ψ η φ ί ζ ε ι ο μ ό φ ω ν α
«Η επιχειρούμενη έγκριση της αδειοδότησης και της λειτουργίας μονάδας εξόρυξης χρυσού με τη μέθοδο του κυανίου μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Η βίαιη και καταστρεπτική επέμβαση στο περιβάλλον της περιοχής με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία των εταιρειών αποτελεί για μας μια πρακτική απορριπτέα και καταδικαστέα.
Η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη του τόπου μας είναι η μοναδική δίοδος, προκειμένου να διασφαλιστεί το παρόν και το μέλλον μας χωρίς κινδύνους. Οι φυσικοί πόροι, οι οποίοι με την επιχειρούμενη επένδυση θα κατασπαταληθούν και θα μολυνθούν ολοκληρωτικά, πρέπει να διαφυλαχθούν ως δώρο πολύτιμο για την επιβίωση ολόκληρων κοινωνιών και γενεών.
Η παραγωγή χρυσού στον τόπο μας θα αποτελέσει την απαρχή της καταστροφής του περιβάλλοντος με επικίνδυνα τοξικά απόβλητα και με υπερσυσσώρευση βαρέων μετάλλων στους υδάτινους πόρους και στον αέρα.
Θα σπαταληθούν εξ ολοκλήρου τα πολύτιμα αποθέματα νερού, που ήδη λιγοστεύουν επικίνδυνα, καθώς απαιτούνται εκατομμύρια κυβικά για τη διαδικασία της εξόρυξης.
Θεωρούμε ότι οι συνολικές δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι απόλυτα αποτρεπτικές για την αδειοδότηση και λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο στην επιχειρούμενη μεταλλευτική δραστηριότητα. Διατρανώνει την ακράδαντη πεποίθησή του εναντίον μιας επένδυσης, που κατά την ομόφωνα εκφρασμένα άποψή του, δε σέβεται και δεν πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της αειφόρου ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, η οποία συνιστά για την περιοχή το μοναδικό μοντέλο προόδου.»