ΕλλάδαΚοινωνία

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη

Σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη μετά την πανδημία στην Πάτρα συμμετείχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχινά και πολλά μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης ή διακεκριμένους τεχνοκράτες. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Εφημερίδα Πελοπόννησος μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας και απόφοιτος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου μας κ. Φαρμάκης ανοίγοντας τις εργασίες υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης στη νέα περίοδο που ξεκινά.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλυσε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μετά την Πανδημία, αναδεικνύοντας με έμφαση την ιστορική απόφαση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει με 32 δις την Ελλάδα, δίδοντας μας μια νέα μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία. Οι Υπουργοί παρουσίασαν τις πολιτικές που αναπτύσσονται στο πεδίο της ευθύνης τους.

Ο ΕυριπίδηςΣτυλιανίδης ανέπτυξε τη θεσμική κατοχύρωση της περιφερειακής ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τη θέσπιση του άρθρου 174 της Σύμβασης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε προτείνει μαζί με τη Μαριέττα Γιαννάκου ως εκπρόσωπος της Ελλάδας το 2001 στη Συνέλευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπου προβλέφθηκε η προστασία των υποβαθμισμένων, αγροτικών, ορεινών, νησιωτικών και ακριτικών περιοχών. Την ίδια κατοχύρωση επέτυχε και σε Συνταγματικό επίπεδο με το άρθρο 106 του Ελληνικού Συντάγματος που είχε την ευκαιρία να συζητήσει και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος το 2019. Στη συνέχεια ο Θρακιώτης πολιτικός ανέπτυξε τη χρήση των νέων τεχνολογιών ως αποτέλεσμα της υγειονομικής καραντίνας, όπως την τηλεϊατρική, την τηλεεκπαίδευση, την τηλεεργασία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την τεχνητή νοημοσύνη, το ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.

Τέλος έμφαση έδωσε σε μια Εθνική Στρατηγική Διατροφικής Αυτάρκειας που ξαναβγάζει μπροστά την αξία του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Ροδόπης μίλησε για τη βιολογική Γεωργία και κτηνοτροφία, για τη Γεωργία Ακρίβειας, για τη συμβολαιακή Γεωργία και το συντονιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας, για την πολιτική υδροοικονομίας που μπορεί να αναδείξει τα πολλά ελληνικά νερά σε πολυτιμότερο και πιο κερδοφόρο αγαθό από την ενέργεια.

Ο ΕυριπίδηςΣτυλιανίδης έκλεισε τη τοποθέτηση του με το αισιόδοξο μήνυμα, ότι η κρίση, όσο σκληρή και αν είναι, κρύβει μέσα της για την Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία δε δικαιούμαστε να την αφήσουμε αναξιοποίητη.

Back to top button