ΕλλάδαΚοινωνίαΚορυφαία

Ο Δήμος Κομοτηνής προσφέρεται για τη σωτηρία του ιστορικού παλιού Δικαστικού μεγάρου -Συνάντηση του Δημάρχου με το ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης -Αισιοδοξία για την υπερνίκηση των νομικών ζητημάτων μέσα στο 2021

Με τον Δήμαρχο Κομοτηνής Ιωάννη Γκαράνη συναντήθηκε στο γραφείο του το πρωί της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Αλεξανδρής– πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κομοτηνή, ως προσκεκλημένος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Τον κ. Αλεξανδρή συνόδευε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωάννα Χατζηαντωνίου.

Με το πέρας του διαλόγου οι δύο άντρες προχώρησαν σε δηλώσεις, επικεντρώνοντας στην πρόθεση του Δήμου Κομοτηνής για αποκατάσταση – αναπαλαίωση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου.

Ο κ. Γκαράνης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συζητήσαμε θέματα της περιοχής, με επίκεντρο το Νέο και το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο καθώς και την πρόταση του Δήμου. Ο Γενικός Γραμματέας μάς άκουσε με προσοχή αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Δήμος Κομοτηνής δηλώνει ‘παρών’ για να βοηθήσει στη διάσωση ενός εμβληματικού για την περιοχή κτιρίου». Ο κ. Γκαράνης ευχαρίστησε τον κ. Αλεξανδρή για την παρουσία του και τη δια ζώσης επαφή του με τα προβλήματα της περιοχής και μετέφερε την προσδοκία συνεργασίας με τον ίδιο και το Υπουργείο.

Ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά συνάντησα τον κ. Δήμαρχο. Συζητήσαμε διάφορα θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη και την πρόταση που μάς έχει κοινοποιηθεί από τον Δήμο σχετικά με την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Λάβαμε γνώση όλων των προτάσεων του κ. Δημάρχου και της διοίκησης του Κτιρίου. Ενδεχομένως να υπάρξουν τροποποιήσεις, βελτιώσεις επί της πρότασης και στη συνέχεια θα γίνει εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης που έχει τον τελικό λόγο για να εισηγηθεί προς το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων τον όποιο τρόπο περαιτέρω αξιοποίησης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου». Πρόσθεσε πως η διαδικασία είναι ανοιχτή στον διάλογο και τις προτάσεις έτσι ώστε να επιλεγεί το καλύτερο δυνατό. Δήλωσε επίσης πως θα βρίσκονται σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Κομοτηνής και μάλιστα τον περιμένουν στην Αθήνα. «Θα εξετάσουμε όλα τα νομικά και πραγματικά προβλήματα που συνέχονται με το Παλιό Δικαστικό Μέγαροκαι ο κ. Υπουργός θα προχωρήσει στην απόφαση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα που θ’ ακολουθήσει η διαδικασία ο κ. Αλεξανδρής εξήγησε πως απαιτείται να λυθούν συγκεκριμένα προβλήματα, που ενδεχομένως να χρειαστούν σχετικές γνωμοδοτήσεις και μετέφερε την εκτίμηση πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 «θα έχουμε την πρόταση εκείνη που θα δίνει αυτό που όλοι επιθυμούν, ήτοι τη διάσωση του Δικαστικού Μεγάρου». Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως ξεναγήθηκε χθες στο εμβληματικό κτίριο στο οποίο ο Παμίκος Ζυμβρακάκης παρέλαβε την πόλη (όταν μετά το 1920 με τις συνθήκες Νεϊγύ και Σεβρών η Θράκη ενσωματώνεται στο Ελληνικό κράτος και η Κομοτηνή απελευθερώνεται από την 9η Μεραρχία Σερρών από τον ίδιο). Πρόσθεσε μάλιστα ότι φέτος η Θράκη γιορτάζει τα 100 χρόνια ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό. «Το κτίριο έχει μια ιδιαίτερη ιστορική αξία όχι μόνο για τους κατοίκους της Κομοτηνής και το νομό αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που επηρεάζει τη σκέψη μας καθώς ξεκίνησε να είναι ένας χώρος διοίκησης που συνδέεται με μια ιστορική στιγμή» κατέληξε.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στις 29 Ιουνίου η πρόεδροςτου Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου σε εισήγησή της επί του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο «αποτελεί ένα ιστορικό κτίσμα, το οποίο ανήκει στο ΤΑΧΔΙΚ και κρίθηκε ως διατηρητέο με την υπ’ αριθ.ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1687/38239/24-7-1982 απόφαση του Υπουργού  Πολιτισμού».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί  από αρχιτεκτονικής άποψης ένα από τα λίγα εναπομείναντα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίρια της πόλης μας, το οποίο όπως και η Τσανάκλειος Σχολή, μπορεί μέσα από εργασίες αποκατάστασης και αναπαλαίωσης να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως και να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία». Θύμισε επίσης ότι μέχρι το 2003 στο κτίριο στεγάζονταν δικαστικές υπηρεσίες, αλλά έκτοτε δεν λειτουργεί και παρουσιάζει μία εικόνα εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα να υφίσταται καθημερινά φθορές.

Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής που είχε ληφθεί ομόφωνα αφορούσε στην υποβολή αιτήματος προς το ΤΑΧΔΙΚ για την παραχώρηση προς τον Δήμο Κομοτηνής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών.

Back to top button