Να συνεχίζουν οι μαθητές των μειονοτικών σχολείων να σχολούν κάθε Παρασκευή ένα τέταρτο νωρίτερα για να προσευχηθούν ζητά ο Ιλχάν Αχμέτ
Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε σήμερα οι βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, με περιεχόμενο την επιστολή του συλλόγου Δασκάλων Ροδόπης-Έβρου της ΕΠΑΘ για την λειτουργία των μειονοτικών σχολείων της Θράκης κατά την ημέρα της Παρασκευής.
Πιο συγκεκριμένα, διατυπώνεται το αίτημα της κατά μισής ώρας νωρίτερα λήξης των μαθημάτων την Παρασκευή προκειμένου να διευκολύνονται οι Μουσουλμάνοι εκπαιδευτικοί και μαθητές για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.
Όπως τονίζουν οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί σε αυτή τους την επιστολή, «με την υπ’ αριθμ. πρωτ.: Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021 οδηγία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καλούνται οι διευθυντές των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου και Ροδόπης για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του εγκεκριμένου ωρολογίου προγράμματος όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας χωρίς καμία παρέκκλιση, η οποία και ερμηνεύτηκε ότι αφορούσε και την λειτουργία του προγράμματος της ιερής ημέρας για τους Μουσουλμάνους, της Παρασκευής».
Παραβλέπεται έτσι, η ύπαρξη ειδικού καθεστώτος επί δεκαετίες, η οποία πιστοποιείται και από έγγραφά που κατά καιρούς έχει αποστείλει η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/Βάθμια και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στις Διευθύνσεις, και σύμφωνα με τα οποία για την ημέρα της Παρασκευής συνεχίζει να ισχύει το υπάρχον καθεστώς της πρόωρης αποχώρησης πριν από την έναρξη της προσευχής.
Ο βουλευτής Ροδόπης ζητά από την υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στην ανάκληση της οδηγίας υπ’ αριθμ. πρωτ.: Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης., διευκρινίζοντας ξεκάθαρα ότι η αποχώρηση όλων των δασκάλων και μαθητών των μειονοτικών δημοτικών σχολείων των νομών Ροδόπης και Έβρου μπορεί να γίνεται μισή ώρα πριν την προσευχή της Παρασκευής.
Αυτή η αποχώρηση είναι απαραίτητο να αποτυπώνεται και στο ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας των Μειονοτικών σχολείων και να διαθέτει και την σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων.