Να μην σκεπαστούν τα σημαντικά ευρήματα του Βυζαντινού τείχους μπροστά από τη Μητρόπολη της Κομοτηνής
Είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα ευρήματα που έβγαλε στο φως το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής που υλοποιεί ο Δήμος και συγκεκριμένα της ανάδειξης του Βυζαντινού της Τείχους που δίνει πραγματικά μία εικόνα της πόλης μέσα από την διαχρονικότητα της ιστορικής της διαδρομής .
Οι εργασίες λοιπόν μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η μετατροπή της Θεμιστοκλή Σοφούλη σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας έφεραν στο φως τα ερείπια της συνέχειας του τείχους και είναι πράγματι εντυπωσιακά αφού διατηρήθηκαν εκεί σχεδόν για 1700 χρόνια!
Πρόκειται όπως όλα δείχνουν ,για την βάση ενός από τους πύργους με τους οποίους είχε οχυρωθεί το προστατευτικό τείχος το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ιστορικά στοιχεία είναι «συνομήλικο» των πρώτων τειχών της Κωνσταντινούπολης .Το Φρούριο της Κομοτηνής είναι μια οχύρωση η οποία ανεγέρθηκε την πρωτοβυζαντινή περίοδο (τον 4ο αιώνα μ.Χ.) από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α’ (379-395 μ.Χ.) και στόχο είχε να περιφρουρεί την Εγνατία οδό η οποία διέρχονταν πλησίον της .
Το Φρούριο συν τω χρόνω καταστράφηκε και λιθοδομήθηκε για να γίνουν σχολεία και σπίτια αλλά ένα κομμάτι του παραμένει αγέρωχο σε πείσμα των καιρών και των ανθρώπων και μαρτυρά την πορεία της πόλης από τους βυζαντινούς χρόνους στο σήμερα. Μέσα στο Φρούριο για αιώνες ζούσε και η εβραϊκή κοινότητα της Κομοτηνής η οποία εξοντώθηκε μέχρι ενός από τους γερμανούς ναζί και τους Βούλγαρους συμμάχους τους, το 1943.
Η Ροή news θεωρεί τα ευρήματα λοιπόν πολύ σημαντικά θεωρώντας ότι θα είναι λάθος να θαφτούν εκ νέου. Ίσως με μία τροποποίηση της μελέτης προκειμένου να διαπλατυνθεί ο πεζόδρομος και να τοποθετηθεί ένα τζάμι από πάνω και με τον κατάλληλο φωτισμό ,είναι βέβαιο ότι θα αναδείξει την περιοχή και θα συμπληρώσει τα υπόλοιπα έργα.
Ως προς την κυκλοφορία των οχημάτων νομίζουμε ότι το ένα ρεύμα της Σοφούλη που ήδη χρησιμοποιείται λόγω των έργων είναι αρκετό για την άνοδο , με την Νικηφόροι Γρηγορά ,του δρόμου δηλαδή πίσω από το Φρούριο που έχει ήδη αναπλασθεί, να χρησιμοποιείται από τούδε και εξής ως κάθοδος προς την Δημοκρίτου.
Δεν γνωρίζουμε τη θέση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά θα την αναζητήσουμε και θα την παρουσιάσουμε για να υπάρχει μία σφαιρική εικόνα για το θέμα
Σάκης Αντωνίου