ΚορυφαίαΟικονομία

Μια ιστορική απόφαση αλλά και αρκετά παρατράγουδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ με αφορμή τις ανεμογεννήτριες

Ανακοίνωση για το θέμα των ανεμογεννητριών εξέδωσε η παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία για την ΑΜΘ ” στο Περιφερειακό Συμβούλιο η οποία με τρόπο…γλαφυρό περιγράφει τα όσα διημείφθησαν στο πρόσφατο συμβούλιο αλλά και τα…παρατράγουδά τους .Η ανακοίνωση

“Με μια, μεγάλης σημασίας, ομόφωνη απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ απέρριψε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση 14 γιγαντιαίων (ύψους 170μ πυλώνα + 85μ φτερό ρότορα), ανεμογεννητριών σε πεδινή περιοχή, στη θέση ΝΕΡΑΪΔΕΣ, μεταξύ Κομοτηνής και των οικισμών Ροδίτης, Ανθοχώρι, Βραγιά, Πάσσος, Λαμπρό, Γρατινή, Κάλχας και Στυλάριο.

Αν και η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και η “Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)” μπορεί να χορηγήσει τελικά την άδεια στην εταιρεία Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, είναι η πρώτη φορά που ένα τοπικό συλλογικό όργανο απορρίπτει μια τέτοια είδους επένδυση, με αιτιολογικό την μεγάλη όχληση που θα προκαλέσει σε μια πόλη και σε μεγάλους πυκνοκατοικημένους οικισμούς, τόσο με τον θόρυβο όσο και με την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, αφενός από την ανταπόκριση των ΜΜΕ στις επανειλημμένες επισημάνσεις της Περιφερειακής Παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία και αφετέρου από την δραστηριοποίηση της κοινής γνώμης.

Ωστόσο στο Συμβούλιο υπήρξαν και σημαντικά παρατράγουδα: Το Περιφερειακό Συμβούλιο με ψήφους 28 υπέρ έναντι 11 κατά, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την τοποθέτηση οκτώ (8) επίσης μεγάλων (ύψους 105μ πυλώνα + 74μ φτερό ρότορα) ανεμογεννητριών γύρω από τον οικισμό Κέχρος, σε ορεινή περιοχή της Βορειοανατολικής Ροδόπης,  του Δήμου Αρριανών.

Το αίτημα είχε υποβάλλει η εταιρεία  ES ENERGY Ε.Π.Ε. που έχει ιδρυθεί στη Δράμα το έτος 2012 και μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία επένδυση αυτού του είδους. Ως ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται το όνομα Παυλίδης. Δεν γνωρίζουμε αν το όνομα αυτό έχει σχέση με την εταιρεία «ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ Μάρμαρα – Γρανίτες» που εδρεύει επίσης στη Δράμα και έχει εγκατεστημένα δεκάδες λατομεία στην περιοχή της ΠΕ Δράμας, εκείνο όμως που προσέξαμε είναι ότι  στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2021, τόσο η πλειοψηφία όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ενέκριναν με ιδιαίτερο ζήλο τους περιβαλλοντικούς όρους για τέσσερα λατομεία της υπόψη εταιρείας «ΠΑΥΛΙΔΗ» παρά την ΑΡΝΗΤΙΚΗ εισήγηση της επαρκέστατης και ικανότατης, κατά κοινή ομολογία, υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Δράμας, πράγμα πολύ περίεργο αλλά και πρωτόγνωρο.

Για να επανέλθουμε στην περίπτωση της ES ENERGY Ε.Π.Ε. ιδιοκτησίας Παυλίδη, να υπενθυμίσουμε ότι ενώ αρχικά το πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο Κέχρου με ομόφωνο ψήφισμα του στις 23 Φεβρουαρίου 2021, εκφράστηκε ομοθύμως κατά της κατασκευής του Πάρκου, που θα έχει 3 τουλάχιστον ανεμογεννήτριες στα 700 μέτρα από τον οικισμό (και μάλιστα βόρεια και βορειοανατολικά που κάνει την κατάσταση δυσμενέστερη, λόγω των επικρατούντων ΒΑ ανέμων), λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Μαρτίου 2021, υπογράφηκε ένα προχειρογράφημα, που εμφανίστηκε ως «συμφωνητικό συνεργασίας» μεταξύ της εταιρείας, του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου Κέχρου και ενός αντιδημάρχου αρμόδιου για τα θέματα της ορεινής κοινότητας.    Με το έγγραφο αυτό η εταιρεία «δεσμεύτηκε» να κατασκευάσει στην περιοχή κάποια μικροέργα οδοποιίας, ένα μεταλλικό στέγαστρο 15Χ30μ, να δωρίσει ένα JCB  χωρίς να διευκρινίζει αν είναι καινούριο ή μεταχειρισμένο, 50 tablets και 2 Η/Υ. Επίσης να προσλάβει προσωπικό από κατοίκους της περιοχής στη φάση της κατασκευής. Εάν μετατρέψουμε πρόχειρα τις «χορηγίες» της εταιρείας προς την κοινότητα σε ευρώ, αυτές δεν ξεπερνούν τις 250.000 €. Το περίφημο αυτό – και άνευ νομικής ισχύος, κατά την άποψή μας – συμφωνητικό δεν έχει εγκριθεί ακόμη αρμοδίως από το Δημοτικό Συμβούλιο του οικείου Δήμου Αρριανών, το οποίο πρέπει να το αποδεχτεί με όλες τις σχετικές κατά το Νόμο διατυπώσεις, διαφορετικά είναι παντελώς άκυρο. Το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί εξ αναβολής, μαζί με όλα τα λοιπά θέματα των ανεμογεννητριών στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών. Ο περιφερειακός σύμβουλος κος Τζιχάν Ιμάμογλου που πρόσφατα αποχώρησε  από την Παράταξη του κου Τοψίδη, αναλαμβάνοντας αυθημερόν ως αντάλλαγμα έμμισθη αργομισθία αντιπεριφερειάρχη, ταυτιζόμενος έκτοτε με την διοίκηση, θέλησε να μας «επιπλήξει» διότι θεωρήσαμε αποικιοκρατικού τύπου την ενέργεια της εταιρείας να επιχειρεί να τύχει, ως κατακτητής (conquistador), της αποδοχής «των ντόπιων ιθαγενών», προσφέροντας ευτελούς αξίας ανταλλάγματα, όπως χάντρες και καθρεφτάκια. Δυστυχώς, αυτή είναι η πιο επιεικής περιγραφή για το περίεργο αυτό συμφωνητικό, που εισήλθε μάλιστα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να καταδείξει την υποτιθέμενη «αποδοχή» της τοπικής κοινωνίας στην συγκεκριμένη επένδυση. Η ιστορία θα δείξει, εάν τελικά τοποθετηθούν οι γιγαντιαίες αυτές ανεμογεννήτριες, πόσοι κάτοικοι θα έχουν απομείνει στην ζώνη του Κέχρου να υπομένουν τον καθημερινό θόρυβο…

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακούστηκαν διάφορα περίεργα σχετικά με την ανάπτυξη, το ισχύον Χωροταξικό Σχέδιο της ΠΑΜΘ, την ταύτιση της ενόχλησης που προκαλεί ένα αιολικό πάρκο με την κατασκευή ενός λιμανιού κλπ. Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκάλεσε το μάθημα περιβαλλοντικής παιδείας που επιχείρησε να μας κάνει ο κατά τα άλλα συμπαθής αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, που και αυτός με ιδιαίτερο ζήλο ψήφισε υπέρ των λατομείων Παυλίδη αλλά και του αιολικού πάρκου του Κέχρου, επικαλούμενος τις ιδιαίτερες γνώσεις που έχει για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά την αιολική ενέργεια και προσπαθώντας να πείσει πως στον αντίποδα αυτών υπάρχει μόνο η …πυρηνική ενέργεια! Μας δίδαξε λοιπόν ο κος Παπαδόπουλος πόσο φιλικά στο περιβάλλον είναι τα αιολικά πάρκα και πόσο προστατεύουν το περιβάλλον ακόμη κι όταν στήνονται στην αυλή του σπιτιού μας. Του αφιερώνουμε λοιπόν τον χάρτη με τα υπό έγκριση αιολικά πάρκα των 90 ανεμογεννητριών που θέλουν να τοποθετήσουν, οι ευαίσθητοι για το περιβάλλον επενδυτές, στο βουνό που περικλείεται από τους οικισμούς Προσοτσάνης, Κοκκινογείων, Μικρόπολης, Οχυρού, Γρανίτη και Βώλακα, γνωστό και ως Άγιος Πάυλος, στην ΠΕ Δράμας και τον προτρέπουμε να παραστεί στη θεμελίωση μιας εκ των ανεμογεννητριών (που να τρέχει και στις 90…).

Και ένα ακόμη ευτράπελο. Όταν το σώμα εκλήθη να ψηφίσει για το αιολικό πάρκο της Κομοτηνής στην θέση ΝΕΡΑΪΔΕΣ οι τρεις πρώτοι αντιπεριφερειάρχες (Πέτροβιτς, Τσαλικίδης και Παπαδόπουλος) κατά την ανάγνωση των ονομάτων ψήφισαν ενθουσιωδώς υπέρ της εγκατάστασης του πάρκου, παρά την αντίθετη εισήγηση του Περιφερειάρχη, ο οποίος άμεσα διέκοψε την ψηφοφορία και επανέφερε στην τάξη τους «απρόσεκτους» και ασυγκράτητους αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι λόγω του προχωρημένου της ώρας, εξέλαβαν τις ΝΕΡΑΪΔΕΣ ως ΜΑΓΙΣΣΕΣ στην υπηρεσία της αντιπολίτευσης  και θέλησαν άμεσα να τις ξορκίσουν!

Back to top button