ΚοινωνίαΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Γιατί δεν μεταφέρεται η προτομή του Ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή στην Τσανάκλειο;

Τις τελευταίες εβδομάδες με την επανέναρξη λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης της Κομοτηνής στην προσφάτως εκ βάθρων ανακαινισθείσα «Τσανάκλειο» Αστική Σχολή πολλοί συμπολίτες είχαν τη χαρά να επισκεφθούν και να θαυμάσουν αυτό το περικαλλές κτίριο .

Ένα κτίριο που δεσπόζει ακόμη και σήμερα ,100 και πλέον χρόνια μετά την κατασκευή του, μεγαλοπρεπώς στον χώρο που μπροστά από τον οποίο περνούσε ο Μπουκλουτζας ,κοντά στην αρχοντική συνοικία της Κομοτηνής ,το «Βαρόσι» της .

Η «Τσανάκλειος» Σχολή ή Ελληνική Αστική Σχολή Νέστωρος Τσανακλή υπήρξε εκπαιδευτήριο και ανοικοδομήθηκε το διάστημα 1906-1907 με δαπάνες του αποδήμου στην Αίγυπτο Κομοτηναίου Νέστορα Τσανακλή. Το κτίριο εγκαινιάστηκε ως Αστική σχολή Αρρένων το 1908 αλλά λόγω των ιστορικών γεγονότων της εποχής και της απελευθέρωσης της Κομοτηνής το 1920  από το  1922-1954 στέγασε  τ η Γενική Διοίκησης Θράκης και το διάστημα 1954-1972 τη Νομαρχία Ροδόπης. Αργότερα στεγάστηκε η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και το κτίριο σήμερα είναι γνωστό και ως η Παλιά Πρυτανεία..

Ο Τσανακλής στη Βενιζέλου

Παρότι μετά από πολλές συζητήσεις και αγωνία για ένα λαμπρό κτίριο που καταστρέφονταν από το χρόνο όταν η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου  μετακόμισε ,σώθηκε και πλέον ανακαινισμένη θα προσφερθεί ως βιβλιοθήκη αλλά και Μουσείο «Καραθεοδωρή» στην πόλη ,ο ευεργέτης ή καλύτερα η προτομή του, στέκεται κρυμμένη κάτω από ένα δέντρο στην είσοδο της Βενιζέλου.

Είναι δε τοποθετημένη σε τέτοιο μέρος κάτω από ένα δέντρο  που οι περισσότεροι διερχόμενοι αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή της .Δυστυχώς και τα γράμματα της στήλης έχουν εδώ και καιρό σβήσει και πλην ελαχίστων ίσως ,ουδείς διερχόμενος  γνωρίζει την ταυτότητα του εικονιζόμενου προσώπου.

Ο τάφος του Τσανακλή στην Αίγυπτο

Η εικόνα της προτομής του ευεργέτη της σε ένα τέτοιο σημείο ,κατά τα άλλα κεντρικότατο, άγνωστο για ποιο λόγο τοποθετημένης εκεί ,δεν τιμά την πόλη .

Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος δια του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να την περιποιηθεί όπως της αρμόζει και να την μεταφέρει στην περίβολο της Τσανάκλειου μιας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτήν .

Στο χώρο ή καλύτερα στην είσοδό της υπάρχει η προτομή του Δημόκριτου που έδωσε το όνομα στο Πανεπιστήμιο της Θράκης .Και αυτή σε συνεννόηση με το Ίδρυμα θα μπορούσε να μεταφερθεί  στην Πανεπιστημιούπολη και να προσδιορίζει εκεί την Πρυτανεία του .

Τι πιο ωραίο στα εγκαίνια της Τσανάκλειου η προτομή του δωρητή να κοσμεί την είσοδό της αποτίνοντας έτσι τον προσήκοντα φόρο τιμής σε ένα άξιο τέκνο της πόλης που παρότι απόδημος δεν την ξέχασε αλλά τη «σφράγισε» ανεξίτηλα με την προσφορά του

Σάκης Αντωνίου

Back to top button