Κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου Κομοτηνής: θα είναι ενεργειακά αυτόνομο-Η μελέτη έτοιμη αναζητείται χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Δήμο
Η επαναλειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου του Δήμου Ξάνθης πριν από λίγο (που εκεί δεν έγινε χωρίς παράπονα και μουρμούρα ,κυρίως για την συνδρομή που ο Δήμος επέβαλε στους δημότες για τη χρήση του..) επανέφερε στο δημόσιο διάλογο ,κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κλειστό εδώ και 12 σχεδόν χρόνια κολυμβητήριο της Κομοτηνής .Η Ροή μίλησε για το θέμα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Καρασταύρου για το αν και πως θα μπορούσε αυτό να επαναλειτουργήσει και σε ποιο χρόνο..
Να σημειωθεί ότι το κλειστό κολυμβητήριο έκλεισε με απόφαση της Διοίκησης Πετρίδη πριν από 10 και πλέον χρόνια (εποχή μνημονίων…) καθώς το μέσο κόστος της λειτουργίας του άγγιζε (και ενίοτε ξεπερνούσε) το μισό εκ. ευρώ το χρόνο ποσό που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να το σηκώσει ο προϋπολογισμός του καθόσον στην περιοχή λειτουργεί πολύ πιο σύγχρονο κολυμβητήριο, το Πανεπιστημιακό της ΣΕΦΑΑ στην Πανεπιστημιούπολη.
Ετσι με κόστος 100.000 ευρώ που πληρώνει ο Δήμος ,ετησίως μέχρι σήμερα προς το Πανεπιστήμιο οι δημότες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν .Βέβαια τίθεται πλέον επιτακτικά και το θέμα της απόστασης και φυσικά του προγραμματισμού των προπονήσεων που πρέπει να συνδυαστούν με τα μαθήματα της Σχολής.
Όπως αποκαλύπτει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Καρασταύρου το Κλειστό κολυμβητήριο της Κομοτηνής είχε σοβαρά θέματα νομιμοποιήσεων καθώς και βεβαιώσεων στατικής επάρκειας λόγω έλλειψης σχεδίων οικοδομικής άδειας τα οποία και καθιστούσαν αδύνατη την όποια χρηματοδότηση σε ένα τέτοιο κτίριο.
Τελικά προχώρησαν όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες που έγιναν ταυτόχρονα και πλέον το κτίριο μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση για να εκσυγχρονιστεί.
Να σημειωθεί ότι το κόστος γι αυτό φτάνει τα 2 εκ ευρώ αφού το κτίριο ήταν παλιό ενώ το κολυμβητήριο της Ξάνθης επαναλειτούργησε με μία εργολαβία των 170.000 ευρώ που αφορούσε τα υδραυλικά του συστήματα και φυσικά δεν επρόκειτο για ενεργειακή αναβάθμιση .Εννοείται ότι το προαναφερθέν κόστος δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να επωμιστεί ο Δήμος Κομοτηνής .
Ο Δήμος δια της τεχνικής του υπηρεσίας όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος εδώ και 1,5 χρόνια έχει έτοιμη τη μελέτη και περιμένει να προκηρυχθεί κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να το εντάξει και να εκσυγχρονιστεί.
Μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με το ενεργειακό κόστος στα ύψη ο κ Καρασταύρου αναφέρει ότ το Κολυμβητήριο ,βάσει της μελέτης του θα είναι «ενεργειακά αυτόνομο» καθώς θα τοποθετηθούν σε αυτό φωτοβολταϊκά πάνελς τα οποία θα συμψηφίζουν το ρεύμα που θα παράγουν ενώ επικουρικά θα χρησιμοποιηθεί ,συνδυαστικά φυσικό αέριο και αντλία θερμότητας .
Στόχος του Δήμου είναι να μειωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό το κόστος λειτουργίας για να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο Δήμος και φυσικά κατά συνέπεια και οι δημότες από την λειτουργία του .
Ταυτόχρονα έχει προβλεφθεί να αλλάξουν κουφώματα ,πλακάκια ,ντουζιέρες κλπ.Θα πρόκειται δηλαδή για ένα κατ ουσία νέο κολυμβητήριο.
Ευκαιρίες χρηματοδότησης κατά το παρελθόν βρέθηκαν μόνο από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ όπου όμως ο Δήμος επέλεξε να εντάξει το έργο του κλειστού γυμναστηρίου ,έργο προϋπολογισμού 1εκ ευρώ που ήδη έχει δημοπρατηθεί και προχωρά .Το γυμναστήριο επιλέχθηκε διότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τακτοποίηση για το κολυμβητήριο.
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι θα αργήσει προς ώρας η Κομοτηνή να επαναλειτουργήσει το κλειστό της κολυμβητήριο όπως όταν αυτό συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον θα διαθέτει ένα σύγχρονο, φιλικό στο περιβάλλον και ενεργειακά αυτόνομο κολυμβητήριο που δεν θα επιβαρύνει τους δημότες με τη λειτουργία του…
Σάκης Αντωνίου