Καβάλα: “έφαγαν” από λογαριασμό επιχειρηματία 45.000 ευρώ με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών που διέπραξαν απάτες σε βάρος πολιτών στην Καβάλα, την Ξάνθη και την Θάσο
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη άγνωστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι εξαπάτησαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τέσσερις ημεδαπούς στην Καβάλα, την Ξάνθη και τη Θάσο.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, την 15-4-2022 το μεσημέρι στην Καβάλα, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο ημεδαπούς ιδιοκτήτες επιχείρησης προσποιούμενος τον πελάτη και με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων, κατάφερε με διάφορα τεχνάσματα να αποσπάσει τους τραπεζικούς τους κωδικούς και να μεταφέρει από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, το χρηματικό ποσό των 45.330 ευρώ.
Στη δεύτερη περίπτωση, την 19-4-2022 το μεσημέρι σε οικισμό της Ξάνθης, άγνωστη δράστιδα επικοινώνησε τηλεφωνικά με ημεδαπό παθόντα, με το πρόσχημα υποτιθέμενης αγοράς παιδικών ειδών που είχε αναρτήσει η σύζυγό του για πώληση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κατά την επικοινωνία τους, εστάλη στο κινητό τηλέφωνο του παθόντα μήνυμα που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα, το οποίο εμπεριείχε σύνδεσμο (link) και η δράστιδα τον παρέπεμπε να τον ακολουθήσει προκειμένου να του καταβάλει το χρηματικό ποσό για την παραπάνω αγορά.
Ακολούθως ο παθών μεταφέρθηκε στον παραπάνω σύνδεσμο, όπουπληκτρολόγησε τους προσωπικούς τραπεζικούς του κωδικούς, χρησιμοποιώντας παράλληλα κωδικούς σε ηλεκτρονική εφαρμογή του κινητού του τηλεφώνου, με αποτέλεσμα η δράστιδα να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό και να του αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ.
Στην τρίτη περίπτωση, την 19-4-2022 το μεσημέρι στη Θάσο, ημεδαπός παθόντας κατόπιν αναζήτησης ηλεκτρονικής υπηρεσίας τράπεζας σε μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων του διαδικτύου, μεταφέρθηκε μέσω συνδέσμου σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε με αυτή της τράπεζας και στην οποία πληκτρολόγησε τους προσωπικούς τραπεζικούς του κωδικούς, με αποτέλεσμα άγνωστοι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό του λογαριασμό και να αφαιρέσουν το χρηματικό ποσό των 5.100 ευρώ.
Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν αντίστοιχα τα Τμήματα Ασφάλειας Καβάλας και Ξάνθης και το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου.
Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:
- Δεν συμπληρώνουμε ποτέ στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
- Για πρόσβαση σε ιστοσελίδα τράπεζάς να πληκτρολογείτε τη διεύθυνση στον browser και να μην πραγματοποιείτε είσοδος μέσω υπερσυνδέσμων.
- Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
- Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
- Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.
Πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ( www.cyberalert.gr )