Αγροτικά νέαΚορυφαίαΟικονομίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

ΕΛΓΑ :Πληρώθηκαν χθες οι κερασοπαραγωγοί του Γιακά με 1,4 εκ ευρώ-Ολοκληρώθηκαν οι προκαταβολές για όλες τις ζημιές του 2019 στη Ροδόπη

22 εκ ευρώ αποζημιώσεις πλήρωσε ο ΕΛΓΑ χθες όπως έγινε γνωστό από την διοίκηση του Οργανισμού .Όπως ανάφερε ο Πρόεδρος του Ανδρέας Λυκουρέντζος :»

 «Τις κρίσιμες αυτές ώρες ο ΕΛΓΑ συνεχίζει το έργο στήριξης των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών. Από αύριο, Τετάρτη, καταβάλλονται 22 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημιώσεις σε καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2019.

Εντός του μήνα Απριλίου θα καταβληθεί μια ακόμη δόση αποζημιώσεων, για όλες τις νέες εκθέσεις εκτιμήσεων οι οποίες θα έχουν εκκαθαριστεί.

Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες των ασφαλισμένων μας και συμπαραστεκόμαστε στις δοκιμασίες τους.

Περαιτέρω και με τη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, σχεδιάζουμε μια νέα αισιόδοξη εποχή ασφαλίσεων, αξιόπιστων εκτιμήσεων των ζημιών και φερεγγυότητας του Οργανισμού μας».

Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και καταβάλλονται σε 9.952 δικαιούχους, αγρότες, ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

Ροδόπη πληρώθηκαν οι κερασοπαραγωγοί για τις ζημιές του Απριλίου και του Μαίου 2019

Στη Ροδόπη κατεβλήθησαν 1,4 εκ ευρώ που αφορούσε τις ζημιές στα κεράσια των χωριών του Γιακά που επλήγησαν όπως μας πληροφόρησε ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θράκης Θανάσης Πανάγος από την χαλαζόπτωση του Απριλίου το 2019 και την ισχυρή βροχόπτωση του Μάιου του 2019.Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα κατάστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αγροτών καθιστώντας το προϊόν τους μη σοβαρά εμπορεύσιμο.

Η καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης στους κερασοπαραγωγούς έγινε καθότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την χαλαζόπτωση της 10 Ιουλίου στα βαμβάκια καθώς επίκειτο η πληρωμή της συνδεδεμένης που θα ήταν αδύνατο αυτό να γίνει σε χιλιάδες αγρότες αν νωρίτερα δεν είχε προηγηθεί η καταβολή του ΕΛΓΑ. Μάλιστα η διαδικασία ήταν επίσης  επιβεβλημένο να προηγηθεί  αφού πολλά χωράφια βρέθηκαν στην τηλεπισκόπηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη και οι επιδοτήσεις τους .

Στον Έβρο καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις της χαλαζόπτωσης της 8ης Ιουλίου 2019 κυρίως στον Πέπλο και τη Βρυσούλα της ΔΕ Φερών.

Με αυτή την καταβολή και μία μικρή υπολειπόμενη της Μεγάλης Τετάρτης, ολοκληρώνεται η καταβολή όλων των προκαταβολών του 65% δηλαδή για τις ζημιές του 2019 στη Θράκη .Εκκρεμότητες δεν υπάρχουν ουσιαστικά .Τώρα μένει η εξόφληση του υπόλοιπου 35 % το οποίο δεν πρέπει να αργήσει πολύ και σε καμία περίπτωση να μεταφερθεί για το τέλος του έτους αφού η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη και στην περίοδο της κρίσης του κορωνοΪού η αγροτική παραγωγή πρέπει να μείνει πάση θυσία όρθια.

Σάκης Αντωνίου

Back to top button