Aρχαίο Θέατρο Μαρώνειας: εκδήλωση την Παρασκευή 15 Ιουλίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σας προσκαλεί στη μουσική παράσταση
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ: Τραγούδια και μουσικές από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία,
αφιέρωμα για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που θα
πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022
στις 21:00.
Την εκδήλωση υποστηρίζει η Περιφέρεια Aνατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Προσέλευση με ατομικό μέσο: 20:00.
Χώροι στάθμευσης: περιοχή Ιερού Διονύσου και αρχαίου θεάτρου.
Είσοδος ελεύθερη. Συνιστάται η χρήση μάσκας για την προστασία από τη μετάδοση του
Covid-19.
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ
τραγούδια και μουσικές από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία
Σωκράτης Σινόπουλος & φωνητικό σύνολο Ντιλγκιρούδι
Συμμετέχουν: Σταμάτης Πασόπουλος
Δημήτρης Σίντος
Ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος προσκαλεί το φωνητικό σύνολο Ντιλγκιρούδι σε μια ανταλλαγή ήχων, ρυθμών, μελωδιών και αισθήσεων με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με βαθιά γνώση των μουσικών παραδόσεων της Θράκης και της Μικράς Ασίας ο Σωκράτης Σινόπουλος και το Ντιλγκιρούδι συνδυάζουν τις ιστορικές μουσικές καταγραφές με σύγχρονα ενορχηστρωτικά και αφηγηματικά εργαλεία σε συνεργασία με δύο κορυφαίους μουσικούς, τον Σταμάτη Πασόπουλο στο μπαγιάν και τα κρουστά και τον Δημήτρη Σίντο στο λαούτο και το μπάσο. Θα ακουστούν παραδοσιακά κομμάτια από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία καθώς και νέες συνθέσεις εμπνευσμένες από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις. Η συναυλία αποτυπώνει ανάγλυφα τη συνέχεια της θρακιώτικης και της μικρασιατικής μουσικής και την εξέλιξη των τρόπων ερμηνείας τους από τις ιστορικές τοπικές παραδόσεις μέχρι τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.
Σωκράτης Σινόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα με την Μαρία Γαλάνη και τον Βασίλη Γρατσούνα, θεωρητικά με τον Μιχάλη Αδάμη και βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Γιάννη Τσιαμούλη. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον RossDaly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Έκτοτε, συνεργάζεται με μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει ηχογραφήσει για την BlueNote με τον CharlesLloyd, για την HarmoniaMundi με τον JeanQuihenQueyras και για την ECM με την Ελένη Καραΐνδρου και για την FugaLibera με το συγκρότημα παλαιάς μουσικής L’Achéron. Το 1999 βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών: «Μελίνα Μερκούρη». Το 2010 δημιούργησε το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet. Το πρώτο άλμπουμ του κουαρτέτου εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον ManfredEicher από την ECM records με τίτλο “EightWinds” και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Το 2018 εκδόθηκε το άλμπουμ του “UndertheRoseTree- TunesfromtheGreekmusicaltraditions” από την εταιρεία Saphranerecords το οποίο επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα CD για το 2018 από την ένωση κριτικών μουσικής της Γερμανίας. Το 2019 ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ του κουαρτέτου, το “Metamodal”. ΕίναιΑναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ως μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής παραστάσεων έχει αναλάβει πληθώρα παραγωγών. Μεταξύ άλλων, τα δύο φεστιβάλ νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής «Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα – οι Νέοι για τη Δόμνα Σαμίου» (2017: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2019 και 2021: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- ΚΠΙΣΝ), την παράσταση «Επέστρεφε», αφιέρωμα στον Κ. Καβάφη σε παραγωγή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Εθνικός κήπος, Αθήνα 2013), συναυλίες της Δόμνας Σαμίου σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας την περίοδο 2003 – 2011, τις συναυλίες «Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας», «Το Μοιρολόι της Παναγίας, ο ανθρώπινος πόνος στο Θείο Δράμα» κ.ά.
Ντιλγκιρούδι
Το Ντιλγκιρούδι, που σημαίνει χτίστης στα τούρκικα, δημιουργήθηκε από 5 συμφοιτήτριες, 4 τραγουδίστριες και μια λυράρισσα, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2017. Πήρε το όνομά του από ένα θρακιώτικο τραγούδι της αγάπης, το πρώτο που τραγούδησε με αφορμή μια εκδήλωση – αφιέρωμα στη μουσική της Θράκης (2017, Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης). Έχει εμφανιστεί στην εκπομπή “Το αλάτι της γης” (2022, ΕΡΤ1) και στη 2η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα – Οι Νέοι για τη Δόμνα Σαμίου (2019, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Ο πρώτος δίσκος του σχήματος βρίσκεται υπό επεξεργασία.
Αποτελούμενο από πέντε γυναικείες φωνές και μια λύρα, το σχήμα παρουσιάζει τραγούδια από το ομαδικό φωνητικό ρεπερτόριο της Θράκης και της Μακεδονίας, σολιστικό και οργανικό ρεπερτόριο ενορχηστρωμένο για πέντε φωνές και λύρα και νέες συνθέσεις με στιχουργικά ή μουσικά μοτίβα της βαλκανικής γειτονιάς. Από το Κωστί της Θράκης, ως το Βώλακα της Δράμας, από το φωνητικό ρεπερτόριο ως τους σκοπούς της λύρας και από τον Μικροκωνσταντίνο ως το ElenoMome. Έντονη παρουσία στο επιλεγμένο ρεπερτόριο έχει το γυναικείο στοιχείο. Η γυναίκα στο παραδοσιακό τραγούδι ομολογεί μέσα από τους διάφορους κοινωνικούς της ρόλους αυτά που έμεναν ανομολόγητα στη ζωή της.
Ιωάννα Καλλέργη τραγούδι
Νατάσα Τσακηρίδου τραγούδι
Λυδία Φουρτούνα τραγούδι
Αναστασία Χατζηαποστολίδου τραγούδι
Σαλονικιά Τσαντσάνη λύρα, τραγούδι
Facebook https://bit.ly/3M40DVv
Instagramhttps://bit.ly/35hN9ot
Youtubehttps://bit.ly/356RV8x
Σταμάτης Πασόπουλος
Γεννήθηκε το 1986 στις Σέρρες, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ακορντεόν και βυζαντινής μουσικής, ενώ τα ερεθίσματα της μουσικής παράδοσης της περιοχής οδήγησαν στην εξερεύνηση διαφόρων παραδοσιακών οργάνων και του χορού.
Σπούδασε σύνθεση (τάξη Ηλία Παπαδόπουλου) και ακορντεόν κονσέρτου (τάξη Κωνσταντίνου Ράπτη) και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ρότερνταμ (Codarts) στο αντικείμενο της σύγχρονης σύνθεσης με τους Robin de Raaff (ακουστική) και RenéUijlenhuit (ηλεκτρονική). Στα πλαίσια αυτού, ξεκίνησε την έρευνά του για τρόπους προσέγγισης της ελληνικής μουσικής παράδοσης μέσω της σύγχρονης τέχνης και αποκωδικοποιώντας κοινά δομικά και λειτουργικά στοιχεία των δύο αυτών φαινομενικά «αντίθετων» μουσικών κόσμων, τα οποία εν τέλει συνυπάρχουν στα έργα του. Στο πλαίσιο αυτό ανήκει και ο αυτοσχεδιασμός (ακουστικός και ηλεκτρονικός) ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο τόσο ως εκτελεστής όσο και ως συνθέτης.
Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις με κυριότερες το 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Γ. Α. Παπαϊωάννου (2016), και 1ο Βραβείο σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ακορντεόν (2007, 2009, 2012).
Διδάσκει σύνθεση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ειδίκευση «Ποιητική» της κατεύθυνσης «Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική».
Δραστηριοποιείται ως συνθέτης και ως εκτελεστής στο πεδίο της παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής. Είναι μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ, του τρίο ελεύθερου αυτοσχεδιασμού handful of windows και της οργανωτικής ομάδας τους Διεθνούς Φεστιβάλ Ακορντεόν Θεσσαλονίκης “REEDBLOCKS”. Ως συνθέτης ενδεικτικά έχει συνεργαστεί με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.
https://www.youtube.com/st.pasopoulos
https://www.youtube.com/handfulofwindows
Δημήτρης Σίντος
Ο Δημήτρης Σίντος γεννήθηκε στον Βώλακα της Δράμας, έναν τόπο με ιδιαίτερη μουσική παράδοση. Ξεκίνησε από μικρή ηλικία να παίζει ακορντεόν και κιθάρα. Έκανε σπουδές πιάνου και ανώτερων θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής. Παράλληλα, ξεκίνησε να μαθαίνει λαούτο και κοντραμπάσο και να μελετά τροπικές μουσικές παραδόσεις. Δεν σταμάτησε να πειραματίζεται με νέα μουσικά όργανα, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν πολυοργανίστα. Από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχε σε λαϊκές και παραδοσιακές ορχήστρες ενώ ασχολήθηκε επίσης με την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή.
Το 2003 με τους Κοντραμπάντο, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Cargo που περιλαμβάνει δυο δικές του συνθέσεις.
Το 2009 ανέλαβε την ηχογράφηση και γενική επιμέλεια του δίσκου Της γειτονιάς τα συνακούσματα με το μουσικό σχήμα Εμπειροτέχνες.
Κυκλοφόρησε δύο προσωπικούς δίσκους: Απ’ της γης το μαξιλάρι (2011) και Κόκκινη Κλωστή (2020) ενώ συμμετείχε σε πλήθος δίσκων ως οργανοπαίκτης.
Δίδαξε για 10 χρόνια λαούτο και μουσικά σύνολα στο Μουσικό Σχολείο Δράμας.
Από το 2020 σπουδάζει Ποιητική στην κατεύθυνση της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πα.Μακ.
Ως μουσικός συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου: Σόλων Λέκκας, Βαγγέλης Δασκαλούδης, Χρονης Αηδονιδης, Ελένη Βιτάλη, Δήμητρα Γαλάνη, Νατάσα Μποφίλιου, Γιώργος Μεράντζας, DilekKoc, κ.α.
Από το 2018 είναι βασικό μέλος της ορχήστρας Βασίλης Τσιτσάνης που παρουσιάζει νέες αναμνήσεις στο έργο του σπουδαίου συνθέτη.