Απεβίωσε στα 93 του χρόνια ο μεγάλος δάσκαλος της Θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης
Ένα τεράστιο κεφάλαιο της Θρακιώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης κλείνει σήμερα με το θάνατο του Καρυοφυλλη.Δοϊτσιδη στα 93 του χρόνια στην Αθήνα.Ο Δοϊτσιδης μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη και οι δύο από την Καρωτή του Διδυμοτείχου αποτέλεσαν τους δύο μύθους που έβγαλαν στο προσκήνιο την Θρακιώτικη παραδοσιακή μουσική σφραγίζοντας ανεξίτηλα το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα με την προσφορά τους.
Τελευταία φορά έπαιξε στη Ροδόπη με τις δύο κόρες του και το συγκρότημά του στο Ροδίτη,στο χορό του Πολιτιστικού Συλλόγου το καλοκαίρι του 2008.Εκτος από τις κόρες του την μουσική παράδοση της οικογένειας συνεχίζει και ο εγγονός του.
Ποιος ήταν…
Γεννήθηκε το 1930 στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Παίζει ούτι, τραγουδά και συνθέτει.
Το 1960 δημιούργησε το Συγκρότημα Δοϊτσίδη, ένα τοπικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα, το οποίο συμμετείχε σε εκδηλώσεις αρχικά στη Θράκη και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Από το 1958 έως το 1968 –χρονιά που κατέβηκε στην Αθήνα– συμμετείχε σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Ε.Ι.Ρ Κομοτηνής.
Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού και σε συναυλίες καλλιτεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ από το 1968 έως το 1973 έδινε παραστάσεις στο θέατρο «Δόρα Στράτου».
Μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα έχουν σχηματίσει ένα τρίο που παίζει και τραγουδά θρακιώτικη μουσική και έχουν κυκλοφορήσει συνολικά δεκαοχτώ προσωπικούς δίσκους, ενώ παράλληλα έχουν συμμετάσχει σε δίσκους άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Το 1985 η οικογένεια Δοϊτσίδη κέρδισε, για τον ενδέκατο σε σειρά δίσκο με τίτλο Το κάστρο της Θρακιάς, το πρώτο βραβείο Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλικής Ακαδημίας που διεξήχθη στο Παρίσι.
Έχει λάβει πολλά βραβεία για την προσπάθειά του να διασώσει το μουσικό πολιτισμό της Θράκης. Για το σκοπό αυτό, διατήρησε από το 1980 έως το 1994 στέκι μουσικής για τους θρακιώτες, το «Θρακιώτικο Στέκι», όπου τραγουδούνταν μόνο θρακιώτικα τραγούδια.