ΚορυφαίαΕλλάδαΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Αγωγός φυσικού αερίου από την Ελλάδα ,ρεύμα από τη Βουλγαρία-Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ στην Κομοτηνή(web tv φωτογραφίες)

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο αγωγός IMG που ως γνωστόν θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ προς τη Βουλγαρία μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της χώρας από το Ρωσικό φυσικό αέριο .Στα πλαίσια λοιπόν της ολοκλήρωσης των εργασιών από την κατασκευάστρια εταιρεία AVAX ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ συνοδευόμενος από τον Βούλγαρο Υπουργό Ενέργειας επισκέφθηκαν το εργοτάξιό της στην Κομοτηνή σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου.Τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας .

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών του μήκους 182 χλμ αγωγού λαμβάνοντας τη δέσμευση από την εταιρεία ότι στις αρχές του καλοκαιριού οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και θα μπορεί να γίνει μεταφορά αερίου στη χώρα του .

Ο Κώστας Σκρέκας με τη σειρά του αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας ,φυσικό αέριο και ρεύμα .Μάλιστα αποκάλυψε ότι η χώρα μας τριπλασιάζει την ποσότητα του ρεύματος που θα παίρνει από τη Βουλγαρία και το πυρηνικό της εργοστάσιο προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια .

Τα χαρακτηριστικά του IGB 

Ο αγωγός θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Το μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 182 χλμ. εκ των οποίων τα 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και τα υπόλοιπα 31 χλμ. στην Ελλάδα. Η διάμετρος του σωλήνα φτάνει τις 32 ίντσες (813 χιλιοστά).

Η δυναμικότητα του αγωγού φτάνει ετησίως τα 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Η δυναμικότητα μπορεί να αυξηθεί σε 5 bcm/a με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός Σταθμού Συμπίεσης. Το έργο περιλαμβάνει και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. 

Στην αφετηρία του, στην Ελλάδα, ο αγωγός θα συνδέεται με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του θα συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου Βουλγαρίας). Παρέχοντας τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από μία επιπλέον πηγή εισόδου, ο IGB θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επένδυση και Πηγές Χρηματοδότησης

Για την αρχική δυναμικότητα των 3 bcm/a, το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

Το έργο της μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας έχει αναλάβει η κοινοπραξία ICGB AD. Μέτοχοι της εταιρείας είναι κατά 50% η ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON, και κατά το υπόλοιπο 50% η βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH).

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται σε ποσοστό 20% από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης (European Energy Program for Recovery/EEPR), με προβλεπόμενη κοινοτική συμβολή 45 εκατ. ευρώ. Ποσοστό 16% καλύπτεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα» της Βουλγαρίας, ένα ακόμη 19% από τους ιδιώτες μετόχους και το 46% από δανειοδότηση της Βουλγαρικής κυβέρνησης. Αποτελεί το μοναδικό έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοοικονομική εγγύηση από τη Βουλγαρία, ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ενέργειας καταγράφηκαν από τη Ροή ζωντανά .Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε εδώ

Back to top button