“Στόχος της κυβέρνησης η πλασματική μείωση της ανεργίας» δήλωσε ο Ιλχάν Αχμέτ στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ(web tv)
- « Ο κ. Μητσοτάκης έκανε πως δεν άκουσε την πρόταση Ανδρουλάκη για κοινωνική κατοικία»
- «Διαγραφή από το μητρώο ανέργων σημαίνει στέρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για δύο χρόνια»
- «Σε εκκρεμότητα η απονομή 340.000 συντάξεων. ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. απέτυχαν πλήρως και σε αυτόν τον τομέα»
- «Ανύπαρκτη η μηχανογράφηση του ΕΦΚΑ, καμία πρόβλεψη για ψηφιοποίηση του ιστορικού κάθε ασφαλισμένου»
«Ο κ. Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε επειδή το Κίνημα Αλλαγής δεν βρισκόταν στην Αίθουσα όταν άρχισε η ομιλία του και βιάστηκε να δώσει την είδηση στα ΜΜΕ, αλλά δεν είχε την ευθιξία ν’ αναγνωρίσει πως η πρόταση για κοινωνική κατοικία, για φθηνή στέγη είναι πρόταση του Προέδρου μας κ. Ανδρουλάκη. Αντέγραψε την πρόταση μας, αλλά ξέχασε να το αναγνωρίσει», είπε ο βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις.
Ο Ιλχάν Αχμέτ υποστήριξε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα παράλληλο εικονικό σύμπαν μέσα στο οποίο θεωρεί πως η χώρα διάγει περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας, για το οποίο πλέον δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες που βιώνουν μία άλλη σκληρή πραγματικότητα. «Σε πρόσφατη έρευνα 3 στους 4 Έλληνες δήλωσαν πως αδυνατούν να ανταποκριθούν στους μηνιαίους λογαριασμούς, το 85% πιστεύει πως η ποιότητα της ζωής του έχει να επιδεινωθεί, ενώ ένα 55% πιστεύει ότι στο μέλλον οι συνθήκες διαβίωσής θα είναι χειρότερες», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πλασματική μείωση της ανεργίας που βολεύει το αφήγημά περί ανάπτυξης και ευημερίας και επεσήμανε πως η διαγραφή του ανέργου από το μητρώο ανέργων είναι προβληματική, καθώς σημαίνει ταυτόχρονα και στέρηση της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης για δύο χρόνια.
Ο βουλευτής Ροδόπης μιλώντας για τις συντάξεις και τη σχετική τροπολογία υπενθύμισε πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν αποτύχει πλήρως στο θέμα των συντάξεων, αφού σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 340.000 συντάξεις. «Η αποτυχία στο πεδίο των εκκρεμών συντάξεων, είναι αποτυχία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κ. Πιερρακάκη. Η μηχανογράφηση του ΕΦΚΑ και η διαλειτουργικότητα είναι ανύπαρκτη, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού κάθε ασφαλισμένου. Δεν υπάρχει καν μια απλή εφαρμογή στην οποία να βάζει ο ασφαλισμένος τα στοιχεία του και να ξέρει τι λεφτά θα πάρει. Αυτό αποτυπώνεται και σε σχετική έρευνα που δείχνει πως 70.000 συνταξιούχοι παίρνουν χαμηλότερη σύνταξη, ενώ 600.000 συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί», υπογράμμισε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν τοποθετηθώ επί του νομοσχεδίου, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω το εξής. Μάθαμε από τα sites ότι διαμαρτυρήθηκε ο κ. Μητσοτάκης επειδή το Κίνημα Αλλαγής δεν βρισκόταν στην Αίθουσα όταν άρχισε η ομιλία του. Θέλω να πω στον κύριο Πρωθυπουργό ότι κατ’ αρχήν βρισκόμασταν σε σύσκεψη. Ως ένα σοβαρό κόμμα και σοβαρή αντιπολίτευση, έχουμε δημοκρατία και μιλάμε για το τι θα πράξουμε για κάθε νομοσχέδιο με ευθύνη.
Θα ήθελα, όμως, να θυμίσω στον κύριο Πρωθυπουργό και το εξής. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να αναγνωρίσει ότι αυτή πρόταση για φθηνή στέγη, είναι η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη του Προέδρου μας για κοινωνική κατοικία; Ήταν δικιά μας πρόταση! Δεν θα έπρεπε για λόγους ευθιξίας τουλάχιστον να υιοθετήσει και να αναγνωρίσει ότι αντέγραψε την πρότασή μας; Από τη μία δηλαδή ήρθε στην Αίθουσα και έδειξε ζήλο και είπε πού είναι το ΚΙΝΑΛ και προσπάθησε να το δώσει σε όλα τα ΜΜΕ και από την άλλη υπέκλεψε την πρότασή μας και ούτε καν είχε την ευαισθησία να αναφερθεί σε αυτό. Τι να κάνουμε, όμως, έτσι είναι η πολιτική.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς δεν είναι υπερβολή ούτε σχήμα λόγου ότι η Κυβέρνηση αυτή επιμένει να βρίσκεται σε ένα παράλληλο εικονικό σύμπαν που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα του Έλληνα πολίτη έτσι όπως τη βιώνει αυτή τη στιγμή.
Σε αυτό το παράλληλο εικονικό σύμπαν, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι όλες οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με εντιμότητα και αποτελεσματικότητα από αυτή. Η χώρα διάγει μια περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας, έχοντας αφήσει πίσω της την πανδημία. Η ακρίβεια, που οφείλεται αποκλειστικά στον πόλεμο της Ουκρανίας, αντιμετωπίζεται με επιτυχία και στοχευμένες παρεμβάσεις. Παράλληλα, συντελείται ένα ψηφιακό θαύμα από τον κ. Πιερρακάκη, ενώ καλοπληρωμένες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας είναι διαθέσιμες για όλους.
Το πρόβλημα, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, είναι πως αυτή η εικονική πραγματικότητα στην οποία επιμένετε δεν πείθει πια τους πολίτες. Σε πρόσφατη έρευνα 3 στους 4 Έλληνες δήλωσαν πως αδυνατούν να ανταποκριθούν στους μηνιαίους λογαριασμούς, το 85% πιστεύει πως η ποιότητα της ζωής του έχει να επιδεινωθεί, ενώ ένα 55% πιστεύει ότι στο μέλλον οι συνθήκες διαβίωσής θα είναι χειρότερες. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Τώρα όσον αφορά τον ΟΑΕΔ, στοχεύετε σε μια πλασματική μείωση της ανεργίας που βολεύει το αφήγημά σας βέβαια περί ανάπτυξης και ευημερίας. Θεσπίζετε κάποια εισοδηματικά κριτήρια. Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί στα εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν είναι απαραίτητα αρνητικά. Απλώς, όταν στηρίζεσαι σε κάποια εισοδηματικά κριτήρια, άλλο είναι η δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία, στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε κι άλλο είναι με τα εισοδηματικά κριτήρια να αφαιρούν, ιδίως από τους ανέργους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Γιατί λέτε πως σε περίπτωση που ένας άνεργος αρνηθεί τρεις φορές προσφερόμενη εργασία, τον διαγράφετε από το μητρώο για δύο χρόνια. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι πως ο άνεργος χάνει απλώς τα επιδόματα, αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για δύο χρόνια! Αυτό είναι οδυνηρό και πάρα πολύ άσχημο για την έννοια του κοινωνικού κράτους.
Θα ήθελα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αναφερθώ στην τροπολογία που αφορά στις συντάξεις. Εμείς λέμε το εξής. Καταρχήν, 1 ευρώ να μπορέσουμε να βάλουμε στην τσέπη του Έλληνα πολίτη, εμείς λέμε ναι, είμαστε θετικοί σαν Κίνημα Αλλαγής. Δεν είμαστε λαϊκιστές. Από την άλλη, όμως, η τροπολογία αυτή έχει τόσα αδύνατα σημεία που μας προβληματίζει πραγματικά αυτό και θέλουμε από αυτό το Βήμα να εκφράσουμε αυτούς τους προβληματισμούς μας.
Καταρχήν, άκουσα τον συνάδελφο τον κ. Μαντά προ ολίγου που είπε μια ανακρίβεια. Είπε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν κατά 40%. Αυτό είναι ψέμα κατ’ αρχήν και είναι κρίμα να παραπλανάτε τον ελληνικό λαό όταν η πραγματικότητα είναι τραγική και ξέρετε ότι εκκρεμούν 148 χιλιάδες κύριες συντάξεις, 123 χιλιάδες επικουρικές, βάλτε και 45 χιλιάδες εφάπαξ και 23 χιλιάδες μερίσματα, δηλαδή συνολικά 340 χιλιάδες συντάξεις.
Μάλιστα, αυτός ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων έχει περάσει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνησή του δεν έκανε τίποτα για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ασχέτως αν σήμερα έρχεται στην Ολομέλεια και σας κατηγορεί. Εμείς ήμασταν εδώ και στην προηγούμενη Βουλή.
Όμως, κι εσείς δεν έχετε δώσει καμία λύση. Ο Υπουργός προσπάθησε δύο φορές, είτε με ένα πρόγραμμα φέρνοντας καλοπληρωμένους διευθυντές δεν είχε αποτέλεσμα, είτε όταν προσπάθησε μέσω δικηγόρων να λύσει το πρόβλημα. Δεν είχε αποτέλεσμα. Και σας λέω ένα στοιχείο. Μόνο πενήντα υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν από αυτούς τους δικηγόρους και τους οικονομολόγους και τα μισά ήταν λάθος.
Άρα, ποια είναι η πρότασή μας; Τι θα μπορούσε να γίνει; Θα έπρεπε να έχει γίνει ψηφιοποίηση. Είναι παντελής αποτυχία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κ. Πιερρακάκη. Αν δεν ψηφιοποιήσετε, το θέμα δεν θα λυθεί ποτέ. Τι θέλω να πω. Η μηχανογράφηση του ΕΦΚΑ και η διαλειτουργικότητα είναι ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει μηχανογράφηση ακόμα στον ΕΦΚΑ.
Δεύτερον, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού κάθε ασφαλισμένου, σ’ ένα εύλογο διάστημα, δεν προβλέπεται. Δεν υπάρχει. Ακόμα δεν έχει φτιαχτεί μια απλή εφαρμογή στην οποία να βάζουμε τα στοιχεία και να ξέρει ο συνταξιούχος τι λεφτά θα πάρει. Ποιο είναι το αποτέλεσμα που δεν έχουμε αυτό το μηχανογραφικό; Σύμφωνα με μια μελέτη που είδαμε, 70 χιλιάδες συνταξιούχοι παίρνουν χαμηλότερη σύνταξη. Δηλαδή ο άνθρωπος δεν παίρνει τη σύνταξη που έπρεπε να πάρει και 600 χιλιάδες συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί.
Γι’ αυτό και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Σκανδαλίδης, σας είπε τελικά ότι όλοι οι πολίτες θα προσφύγουν σε ιδιώτες, σε γραφεία, διότι δεν ξέρουν πότε θα πάρουν σύνταξη, ποια χαρτιά να προσκομίσουν, πόσο θα είναι το ποσό, ενώ εσείς αφήνετε και διοχετεύετε την ευθύνη αυτή τη στιγμή στον απλό πολίτη. Ενώ τα πράγματα είναι τόσο απλά.
Ο κ. Πιερρακάκης, ο πολυδιαφημισμένος Υπουργός που τα έχει κάνει όλα και νομίζετε ότι διατηρεί την Κυβέρνησή σας όρθια δημοσκοπικά, δυστυχώς έχει αποτύχει πλήρως σε αυτό το θέμα διότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Αν δεν ψηφιοποιηθεί κι αν δεν δοθεί λύση προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ελέγχουμε τον ασφαλιστικό χρόνο των ασφαλισμένων, με διασταύρωση ΚΕΑΟ και άλλων υπηρεσιών με μηχανογραφικά συστήματα, δεν θα δοθεί ποτέ λύση.
Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς, ως αξιόπιστη αντιπολίτευση -θα σας τα πει και ο Εισηγητής μας αύριο- δεν θα καταψηφίσουμε την τροπολογία αυτή.
Αλλά και δεν θα υπερψηφίσουμε διότι νομίζουμε ότι δυστυχώς και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει, όπως απέτυχαν οι δύο προηγούμενες προσπάθειες του Υπουργού κ. Χατζηδάκη.