ΠολιτισμόςΚορυφαίαΤουρισμός

Φοιτητές Ιταλικού Πανεπιστημίου μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξυλαγανής (φωτογραφίες)

Φοιτητές του Ιταλικού Πανεπιστημίου UNISG – Università degli Studi di Scienze Gastronomiche ,με καταγωγή από ολόκληρο τον κόσμο ,το οποίο διατηρεί δεσμούς με την περιοχή μας ,φιλοξενήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής από την Πρόεδρο Μαίρη Παπαδοπούλου και μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής .Αφού ξεναγήθηκαν στο χώρο μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά με ντόπια φυσικά υλικά .Ο ΠΟΞ σε σχετική ανάρτηση αναφέρει:

“Με γνώμονα την γαστρονομία, τις παραδοσιακές συνταγές, τον τρόπο μαγειρέματος, τις γεύσεις και τις ρίζες όλων αυτών , φιλοξενήθηκε εχθές στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής μια ομάδα φοιτητών από το το πανεπιστήμιο της Ιταλιας UNISG – Università degli Studi di Scienze Gastronomiche. Φοιτητές από Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Αμερική, Ινδία, Ιαπωνία, Κένυα κ.α. ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο για να γευτούν παραδοσιακά φαγητά αλλά και να τα μαγειρέψουν.

Αφού ξεναγήθηκαν στο μουσείο και πληροφορήθηκαν για τις ρίζες μας στην Ξυλαγανή, από πού προέρχονται οι παραδοσιακες μας συνταγές και γευσεις… στη θεωρία ….μπήκαμε στην πράξη . Φυσικά μαγείρεψαν και οι ίδιοι και γεύτηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη του ΠΟΞ. Το μενού είχε ότι υπήρχε και υπάρχει σε ένα ελληνικό σπίτι στο χωριο και όχι μόνο, όπως ζυμωτό ψωμί , πλουσια αγγουροντοματοματοσαλατα με εντόπιο ελαιόλαδο, εντόπιο καβουρμά και χωριάτικο λουκάνικο, μαγειρεμένα φασόλια στο πήλινο και ρεβύθια με ρύζι. Δεν θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή φέτα Δουκιδη και ελιές φτιαγμένες από τα κορίτσια του συλλόγου. Ούζο και κρασί συνοδευτικά…και για επιδόρπιο κάτι εύκολο,γρήγορο και γευστικο …σιμιγδαλένιος χαλβάς με καβουρδισμένο αμύγδαλο και τη φτωχή μα πλούσια σε άρωμα κανελιτσα. Ακόμη δεν θα μπορούσε να λείπει το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού ,κεράσι, σύκο, κυδώνι φτιαγμένα επίσης από τα μέλη του συλλόγου συνοδευτικά με γιαούρτι. Πολλές οι συνταγές του χωριού και κάθε χρόνο προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε κάτι καινούριο για τα παιδιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο αυτό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και κάθε χρόνο είμαστε ένας απο τους πρώτους προορισμούς.”καταλήγει

Back to top button