ΚοινωνίαΚορυφαία

Στη Δνση Πολιτικής Προστασίας της ΑΜΘ κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ροδόπης

Στις 3 Ιουλίου 2024, κλιμάκιο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισκέφθηκε τη Δνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, όπου συνομίλησε με τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειάς μας κ. Κ. Χουβαρδά και με τον πρόεδρο των εργαζομένων της Περιφέρειας κ. Α. Τομζά. Το κλιμάκιο αποτελείτο από το μέλος της ΚΕ Δ. Χαρίτου, τον συντονιστή της ΝΕ Δ. Δημητριάδη, την αν. συντονίστρια Ε. Καλίτση, τον ταμία κι υπεύθυνο των γραφείων του κόμματος Γ. Πεϊτσίδη και τον αρμόδιο του γραφείου τύπου στη Ροδόπη Π. Τσοχλιά.

Συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, καθώς και προτεινόμενες λύσεις που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία.

Δυστυχώς σε ολόκληρη τη χώρα τα προβλήματα σχετικά με την πυρόσβεση, παραμένουν στον ίδιο βαθμό. Ελλείψεις προσωπικού που μοιραία οδηγούν σε υποστελέχωση, ανεπάρκεια κατάλληλων οχημάτων, κτηριακά προβλήματα κλπ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττεται η προσδοκώμενη λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών κι έτσι να μην αντιμετωπίζονται επαρκώς οι πυρκαγιές, ειδικά τώρα που είναι αυξημένες λόγω του καλοκαιριού.

Ενδεικτικά για το νομό Ροδόπης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής, το οποίο φυσικά όσο ακατάλληλο κρίνεται για να στεγάζει την πυροσβεστική, τόσο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα. Η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς και σε εγκαταστάσεις πυροφυλακίων είναι εμφανής. Επιπλέον εκτιμούμε ότι θα λειτουργούσαν όλα καλύτερα αν υπήρχε αμεσότερος θεσμικός δεσμός της ΠΥ με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Νομοθετικά σχολιάστηκε το γραφειοκρατικό κώλυμα που έγκειται στην απουσία ενός μοναδικού υπεύθυνου καθοδήγησης δράσεων σε περίπτωση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των υπηρεσιών.

Τέλος, εκφράσθηκε η ελπίδα να μην έχουμε τη φετινή χρόνια απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, όπως επίσης ούτε σε ζώα και σε δάση, διατηρώντας έτσι την ακεραιότητα του κοινωνικού και περιβαλλοντικού ιστού της περιοχής μας.

Back to top button