Πολύανθος :πεντάωρη επιχείρηση διάσωσης άγριου αλόγου που έπεσε σε υδατοδεξαμενή

Πεντε ώρες διήρκησε η επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού ενός άγριου αλόγου ,από την ομάδα που ζει στα βουνά του Ιάσμου ,το οποίο χθες εντοπίστηκε μέσα σε υδατοδεξαμενή στον Πολύανθο της Ροδόπης. Στην επιχείρηση συνεργάστηκαν η ΠΥ ,ο Δήμος Ιάσμου και ο γνωστός για τις ευαισθησίες του Αντωνης Λιάπης ο οποίος περιγράφει τα όσα έγιναν με το αίσιο φυσικά τέλος σε ανάρτησή του με τρόπο γλαφυρό και χαρακτηριστικό :

“Η λειψυδρία και η έλλειψη τροφής στα ορεινά υποχρεώνει τα δεκάδες άγρια άλογα της ορεινής Ροδόπης να κατεβαίνουν στα πεδινά της περιοχής του Ιάσμου.

Χθες (30/7/2024), άγνωστο από ποια ώρα, ένα από αυτά έπεσε σε μεγάλη υδατοδεξαμενή (περιοχή Πολυάνθου) και κολυμπούσε απελπισμένα για πολλές ώρες να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν αδύνατον να βγει από τον παρ΄ ολίγον υγρό τάφο του.

Πληροφορήθηκα για το περιστατικό από τον κτηνίατρο του Δήμου Ιάσμου κ. Αχμέτ Ταφούν στις 7.30΄το απόγευμα και έσπευσα επειγόντως να βοηθήσω, όπως μπορώ.

Στο σημείο είχε φθάσει η πυροσβεστική και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, οι οποίοι ευτυχώς άντλησαν γρήγορα τα νερά. Το ζώο πάτησε κάτω και αποφεύχθηκε ο ορατός κίνδυνος πνιγμού.

Από το σημείο αυτό άρχισαν οι πραγματικές δυσκολίες του απεγκλωβισμού. Επρόκειτο για άγριο άλογο, ασυνήθιστο σε ανθρώπινη παρουσία. Δεν υπήρχε ιδιοκτήτης ώστε να το ηρεμήσει και να διευκολύνει την ανύψωσή του με ιμάντες. Το άλογο ήταν απίστευτα στρεσαρισμένο, έτρεμε πιθανόν από υποθερμία και ούτε οι ηρεμιστικές ενέσεις είχαν αποτέλεσμα. Και ενώ σχεδιαζόταν λεπτομέρειες για το πως θα επιδιώξουν να του περάσουν ιμάντες, έγινε γρήγορα αντιληπτό τόσο από την πυροσβεστική όσο και από τον κτηνίατρο κ. Ταϊφούν, ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον, χωρίς να υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι για το ίδιο το ζώο (π.χ. σπάσιμο ποδιού, οπότε η ευθανασία θα ήταν μονόδρομος), αλλά και για αυτούς οι οποίοι θα επεδίωκαν την προσέγγιση, αφού θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν στη βαθιά δεξαμενή κα να τους κλωτσήσει ή να τους ποδοπατήσει θανάσιμα.

Ήταν η στιγμή που αποφάσισα να επέμβω. «Κύριοι, σταματήστε τα πάντα. Μία λύση υπάρχει η οποία θα διασφαλίσει απολύτως την ακεραιότητα του αλόγου, αλλά και όλων μας. Σας θυμίζω την αρχαία ιστορία με τους χωρικούς που αποφάσισαν να θάψουν ένα γαϊδούρι μέσα σε πηγάδι, αλλά κάθε φορά που του έριχναν χώμα, αυτό το τίναζε από πάνω του και σταδιακά γέμισε το πηγάδι και τελικά βγήκε έξω και σώθηκε. ΕΜΠΡΟΣ ας καλέσουμε ΑΜΕΣΩΣ ένα φορτηγό με χαλίκι και στη μία πλευρά της δεξαμενής να τη γεμίσουμε, ώστε να γίνει μία ράμπα και από εκεί μόνο του πλέον το κακόμοιρο το άλογο να ανεβεί και να επιστρέψει στην αγέλη του. Τέτοια τεχνική έχω χρησιμοποιήσει και σε απεγκλωβισμό σκύλου».

Αν και σοκαρίστηκαν από την ιδέα και χρειάστηκε λίγος χρόνος να την επεξεργαστούν, πρώτος ο έμπειρος κτηνίατρος αναφώνησε ότι αυτή είναι η πιο ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΙΔΕΑ. Αφού συμφώνησε και η πυροσβεστική, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Στις 10.00’ το βράδυ, κλήθηκε η εταιρεία χωματουργικών ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ Ο,Ε,. η οποία κατέφθασε με ένα τεράστιο φορτηγό γεμάτο μπαζοχάλικο. Το ξεφόρτωσε με μεγάλη προσοχή και στη συνέχεια το JCB του δήμου Ιάσμου, ανέλαβε να διαμορφώσει την αυτοσχέδια ράμπα, ώστε να διευκολυνθεί το άλογο στην άνοδό του..

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΤΥΧΕ!

Μετά την επιτακτική παρότρυνσή μου να αποχωρήσουμε ΟΛΟΙ, και, αφού πέρασαν λίγα λεπτά, στις 12.00’ τα μεσάνυχτα το άλογο είχε βγει από τον υγρό του τάφο.

Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου, διότι από μικρό παιδί τα άγρια άλογα της Ροδόπης (μπλεγμένα με τα μυθικά άλογα του Διομήδη στην παρακείμενη λίμνη Βιστωνίδα και τον άθλο του Ηρακλή), με συγκινούσαν και ένιωθα ενοχές που δεν είχα βρει ποτέ χρόνο να κάνω κάτι και γι αυτά. Επιτέλους, έστω και έτσι, δραματικά, το έκανα.

Ευχαριστώ τον κτηνίατρο κ. Αχμέτ Ταϊφούν με τον οποίο είχαμε εξαιρετική συνεργασία, όπως και τον αντιδήμαρχο κ. Μεμέτ Αρήφογλου, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός έσπευσε στο σημείο για να βοηθήσει. Και ο δήμαρχος, κ. Τζανέρ Ιμάμ, κατέφθασε αργά το βράδυ, καθώς απουσίαζε εκτός Κομοτηνής.

Το άλογο ήταν θηλυκό, πανέμορφο και ελπίζω κάποια στιγμή να το ξανασυναντήσω υπό καλύτερες συνθήκες.

Ώρα του καλή!

(Διάρκεια επιχείρησης: 5 ώρες)”

Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους !

Exit mobile version