ΑυτοδιοίκησηΕκπαίδευσηΚορυφαία

Με καθ’ υπέρβαση ποσοστό 2% η φετινή εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψηφίων από τον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών λόγω των περσινών πυρκαγιών

Του Βασιλειάδη Μιχάλη
Διευθυντή ΓΕΛΔΕ Σαπών &
Πρώην Αντιδήμαρχου Παιδείας, Πολιτισμού & Κοινωνικής Προστασίας

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδέχτηκε η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και η τοπική κοινωνία του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών την είδηση για έκδοση ΦΕΚ (απόφαση υπουργού Παιδείας) της υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις της εισαγωγής στα ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σε ποσοστό έως 2% που θα υπαχθούν οι μαθητές/τριες του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών (Τοπικές Κοινότητες Σαπών & Μαρώνειας) περιοχές που παράλληλα υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές (φωτιές Αυγούστου 2023), στις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024.
Ενόψει έκδοσης και δημοσιοποίησης της υπουργικής απόφασης (με λεπτομέρειες και διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών) σχετικά με τον καθορισμό ειδικού ποσοστού 2% για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 μαθητών και αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχών, που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών, κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 13Β του ν.4186/2013 (Α’ 193), καθώς και των διατάξεων του άρθρου 68 του ν. 4653/2020 (Α’ 12), η φυσική καταστροφή θα πρέπει να έχει λάβει χώρα μετά το πέρας των Πανελλαδικών εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου έτους 2023 έως και το πέρας των Πανελλαδικών εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου έτους 2024. Επιπροσθέτως, η Δημοτική Ενότητα ή Κοινότητα πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3013/2002 (Α’ 102), λόγω της συγκεκριμένης φυσικής καταστροφής.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν την σημαντική προσπάθεια τον αγώνα και τον συντονισμό μεταξύ Δημάρχου και Αντιδημάρχων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής η οποία κατάφερε να κηρυχτούν οι Τοπικές Κοινότητες Σαπών & Μαρώνειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αρ. πρωτ. Α3365/25-08-2023 της Πολιτικής Προστασίας αντιμετωπίζοντας με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης την πύρινη λαίλαπα εκείνη την περίοδο.
Η μάχη που δόθηκε για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας πέρα από το επιχειρησιακό μέρος απέδωσε καρπούς για το καλό της Παιδείας αλλά και στον κοινωνικό τομέα αφού αυτή η απόφαση ανακουφίζει κατά μεγάλο μέρος τους/τις μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου αλλά και τους απόφοιτους που έδωσαν Πανελλήνιες εξετάσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες το 2024 καθώς και τις οικογένειές τους.
Η απόφαση και η έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ είναι καταρχήν το αποτέλεσμα της έγκαιρης, προγραμματισμένης και της συντονισμένης λειτουργίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για την έκδοση της αντίστοιχης απόφασης της κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα της εισήγησης της ΔΙΔΕ Ροδόπης προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης(Π.Δ.Ε.) ΑΜΑΘ η οποία επιπλέον στήριξε τις προτάσεις αυτές (εισήγηση ΓΕΛΔΕ Σαπών προς ΔΙΔΕ Ροδόπης και ταυτόχρονα εισήγηση ΔΙΔΕ Ροδόπης προς Π.Δ.Ε. ΑΜΑΘ) και με την τελική εισήγησή της προς τον Υπουργό να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας αλλά και την ικανοποίηση πολλών γονέων και μαθητών της περιοχής μας για την απόφαση του Υπουργού Παιδείας που πράγματι έχει πολύ θετικό χαρακτήρα καθώς δίνει μια προστιθέμενη αξία στην κοινωνική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας και στην πράξη λύνει προβλήματα των οικογενειών των μαθητών/τριων μας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2023 που έκαψαν ολόκληρα βουνά και τους πράσινους πνεύμονες οξυγόνου της περιοχής μας. Αντιστοίχως ο Αν. Διευθυντής ΔΙΔΕ Ροδόπης και η Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΑΘ μετά τις παρεμβάσεις τους σε αυτό το θέμα αναδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο της θέσης ευθύνης που κατέχουν.
Σχετικά με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων Πανελλαδικών εξετάσεων 2024 περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών ισχύουν τα εξής:
Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2023-2024 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια των ανωτέρω περιοχών και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024.
Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις ανωτέρω περιοχές και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024, ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το ειδικό ποσοστό που αποδίδεται στους υποψηφίους βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024, ανά κατηγορία Λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά κατηγορία το 2%, ορίζεται ως εξής:
α) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΓΕΛ αποδίδεται ποσοστό 2% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
β) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 2% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι..
γ) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Εσπερινών ΓΕΛ αποδίδεται ποσοστό 2% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
δ) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Εσπερινών ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 2% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι..
Για τη διαδικασία και τις ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Back to top button