Κορυφαία

Η αντιπυρική περίοδος λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2024 – Δεν επιτρέπεται η καύση κλαδιών και χόρτων λέει η ΠΕ Ροδόπης

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης εφιστά την προσοχή στους πολίτες να αποφεύγουν τις καύσεις ξερών χόρτων και κλαδιών μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, στις 31 Οκτωβρίου 2024, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος της φωτιάς δεν έχει ακόμη παρέλθει και είναι εξαιρετικά πιθανή η εκδήλωση πυρκαγιών.

Με δεδομένο ότι η αντιπυρική περίοδος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και έπειτα από ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ότι παρατηρούνται φαινόμενα καύσης ξερών χόρτων και κλαδιών κατά παράβαση της νομοθεσίας, επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις απαγορεύσεις που ισχύουν μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών, αλλά και η επιβολή προστίμων στους παραβάτες, στο πλαίσιο των ελέγχων που συνεχίζει να διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων στη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2024 (Τεύχος B’ 2387/22.04.2024) με θέμα: «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους». Επισημαίνεται ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στην ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 19/2024 (Τεύχος B’ 2550/30.04.2024).

Η αντιπυρική περίοδος είναι σε εξέλιξη, αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε ετοιμότητα, δεν εφησυχάζουμε, τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν την καύση ξερών χόρτων και κλαδιών μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, στις 31 Οκτωβρίου 2024. Μέχρι τότε είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο. Ειδοποιούμε αμέσως την πυροσβεστική αν δούμε καπνό. Όλοι οι πολίτες της Ροδόπης είμαστε σύμμαχοι στην προστασία της περιοχής μας από τις πυρκαγιές. Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπεται, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Back to top button