ΚορυφαίαΠολιτισμός

Η Αδελφότητα Κρητών Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: «Γευσιγνωσία για την Κρητική Κουζίνα»

Στόχος της εκδήλωσης είναι η γνωριμία της διαδικασίας παρασκευής τριών παραδοσιακών κρητικών εδεσμάτων: σφακιανές πίτες, ξυδάτο παραδοσιακό λουκάνικο και κρητικά γλυκά καλιτσούνια ή λυχναράκια. Όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν και στην παρασκευή τους και στο τέλος όλοι μαζί θα γευτούμε το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας, με τη συνοδεία κρητικής ρακής.

Σφακιανές πίτες

Οι σφακιανές πίτες είναι από τα πιο φημισμένα πιτάκια της Κρήτης. Ψήνονται στο τηγάνι, είναι λεπτές, πεντανόστιμες, με μαλακή γέμιση μυζήθρας και καλύπτονται με άφθονο μέλι.

Ξυδάτο παραδοσιακό λουκάνικο

Το παραδοσιακό ξυδάτο λουκάνικο περιέχει σε φυσικό έντερο φρέσκο χοντροκομμένο χοιρινό κρέας μαριναρισμένο σε ξύδι, μαγειρικό αλάτι και μπαχαρικά. Στη συνέχεια, κρεμιέται σε ειδικούς φούρνους και καπνίζεται με την βοήθεια αρωματικών φυτών των βουνών της Κρήτης. Ψήνεται στο grill, στα κάρβουνα ή σε προθερμασμένο τηγάνι με ελάχιστο λάδι για λίγα λεπτά.

Κρητικά γλυκά καλιτσούνια ή λυχναράκια

Λεπτοκεντημένα στο χέρι, τα γλυκά καλιτσούνια της Κρήτης γεμίζονται με αφράτη μυζήθρα και μοσχοβολούν κανέλα και λεμόνι. Τα γλυκά καλιτσούνια είναι τυπικό πασχαλινό και γενικά ανοιξιάτικο κέρασμα στην Ανατολική Κρήτη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 στις 6:00 το απόγευμα στην έδρα του συλλόγου μας Γ. Καραγιώργη ΚΤ 284 στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ( Πίσω από το Καφέ- Ουζερί «Ο Σάκης»).

Την εκδήλωση στηρίζει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Κομοτηνής

Back to top button