Στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Οζγκιούρ Φερχάτ το μείζον θέμα της αντιπυρικής προστασίας οικισμών που γειτνιάζουν με δάση.
Με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες των φετινών πυρκαγιών στο Δήμο Ιάσμου, όπου εκτός του δάσους και των αγροτικών καλλιεργειών, κάηκαν κατοικίες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και απειλήθηκαν ολόκληροι οικισμοί λόγω της γειτνίασής τους με δασικές εκτάσεις.
Η ερώτηση που συνυπογράφουν οι βουλευτές Ροδόπης Οζ. Φερχάτ, Χαλκιδικής Κυρ. Μάλαμα και Φλώρινας Π. Πέρκα απευθύνεται προς τουςΥπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και θέτει τα ζητήματα πυροπροστασίας παραδασόβιων οικισμών, τα οποία αποτελούν και χρόνιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών.
Το κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά οικισμών που γειτνιάζουν με δασικά οικοσυστήματα
Οι τεραστίας έκτασης καταστροφές που έχει υποστεί ο δασικός πλούτος της χώρας αλλά και παρακείμενοι στα δάση οικισμοί από τις πυρκαγιές βροντοφωνάζουν την αποτυχία του υπάρχοντος μοντέλου δασοπυρόσβεσης, την έλλειψη της αντιπυρικής προστασίας, καθώς και την ανυπαρξία πρόληψης στη χώρα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγοντας για άλλη μια φορά την επικοινωνία ως σημαντικότερη της ουσίας, χρησιμοποιεί τη δικαιολογία-καραμέλα της κλιματικής κρίσης, για να καλύψει την ανεπάρκειά της. Το «επιτελικό κράτος», η κυβέρνηση των «εκκενώσεων», ευημερεί μοναδικά στις δηλώσεις, αφήνοντας ανοχύρωτη τη χώρα και αγνοώντας εκθέσεις και προειδοποιήσεις ειδικών και επιστημόνων, αλλά και καλές πρακτικές άλλων χωρών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) το 2023η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ τόσο των κρατών της ΕΕ και γενικώς της Ευρώπης, όσο και των 20 Μεσογειακών χωρών καταγράφοντας 1.726.260 στρέμματα καμένων εκτάσεων, ενώ, με τεράστια διαφορά, κατέχει πάλι τη θλιβερή πρωτιά της καταγραφής, κατά μέσο όρο, 36.728 στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά. Η προστασία των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει πάει περίπατο στο δάσος, στο καμένο δάσος.
Στη φετινή πύρινη λαίλαπα που ενέσκηψε στο Δήμο Ιάσμου αναδείχτηκαν από τη μια πλευρά όλες οι παθογένειες της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνώντων, η ανεπάρκεια μέσων, η υποστελέχωση υπηρεσιών, η έλλειψη συντονισμού, η καθυστερημένη εμφάνιση μέσων αεροπυρόσβεσης και από την άλλη πλευρά ο ηρωισμός πυροσβεστών, εργαζομένων στην πολιτική προστασία, απλών κατοίκων και δεκάδων εθελοντών που μάχονταν με όλα τα μέσα να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς.
Ο θλιβερός απολογισμός δεν περιλάμβανε μόνο καμένες δασικές εκτάσεις και καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και δεκάδες κατοικίες που παραδόθηκαν στις φλόγες καθώς συνόρευαν με το δασικό οικοσύστημα, όπως συνέβη στο Σώστη, στον Πολύανθο και στο Ληνό.
ΟΙ εκτεταμένες αναδασώσεις περασμένων δεκαετιών με κωνοφόρα φυτά έφεραν σε πολλές περιπτώσεις την άναρχη συνύπαρξη δάσους με αστικό ιστό με αποτέλεσμα την ανυπαρξία πυροπροστασίας των οικισμών και τα καταστροφικά φετινά αποτελέσματα. Οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται, οι κάτοικοι περιοχών ανατολικά του Ιάσμου, όπως του Μέγα Πιστού, του Μίσχου, της Θάμνας, της Φωλέας και των Συμβόλων αλλά και οικισμών δυτικά όπως του Κοπτερού και της Δημοτικής κοινότητας Αμαξάδω νέχουν θέσει επανειλημμένα το θέμα «καθαρισμού» των γειτονικών δασών και της ανασφάλειας που τους περιβάλλει, το οποίο ως φόβος έχει άμεσες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία και κατ’ επέκταση στην κοινωνική συνοχή.
Επειδή η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διαφύλαξή του αποτελούν υποχρεώσεις του Κράτους και δικαίωμα του καθενός, σύμφωνα με το Σύνταγμα
Επειδή απαιτείται άμεση έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές με σκοπό και την προστασία από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα
Επειδή το καλοκαίρι της απόλυτης καταστροφής με καμένες και πλημμυρισμένες εκτάσεις, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Θα διερευνηθεί αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και δράσεις από τους αρμόδιους φορείς που θα απέτρεπαν αφενός τα καταστροφικά για τους κατοίκους των προαναφερόμενων οικισμών αποτελέσματα των δασικών πυρκαγιών και αφετέρου θα επέτρεπαν την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος;
- Στον οφειλόμενο νέο σχεδιασμό για τη δασοπροστασία και την αντιπυρική προστασία οικισμών της Ροδόπης, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία περιμετρικής ζώνης γυμνής από βλάστηση γύρω από τους οικισμούς που συνορεύουν με δασικές εκτάσεις, που θα λειτουργεί ως ζώνη αντιπυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής;
- Υπάρχει πρόβλεψη για αραίωση και κλάδευση υπαρχόντων δέντρων, αλλά και φύτευσης πυρανθεκτικών δέντρων ή θάμνων;
- Προτίθενται να υλοποιήσουν και στη Ροδόπη ανάλογη μελέτη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά παραδασόβιων οικισμών, όπως αυτή που εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. -μετά την καταστροφική για την περιοχή πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 – με τίτλο «Μελέτη Αναδάσωσης στην Πυρόπληκτη Περιοχή της Βόρειας Εύβοιας», η οποία εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Δασών Εύβοιας και η εφαρμογή της χρηματοδοτείται μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φερχάτ Οζγκιούρ
Μάλαμα Κυριακή
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)