Ενίσχυση De Minimis ζητούν οι καπνοπαραγωγοί
Συνάντηση του Βουλευτή Ροδόπης, Οζγκιούρ Φερχάτ, με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης.
Ο Βουλευτής Ροδόπης, Οζγκιούρ Φερχάτ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, κ. Σινάν Αχμέτ, για να συζητήσουν τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής, οι οποίες επιδεινώθηκαν φέτος από την παρατεταμένη ξηρασία (καύσωνα), τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ξηρούς ανέμους. Η μειωμένη απόδοση στην παραγωγή καπνού για το 2024 έχει προκαλέσει ανησυχία για τη βιωσιμότητα των μικρών καλλιεργητών.
Στη συζήτηση, ο κ. Φερχάτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών μέσω της ενίσχυσης de minimis.
Τα βασικά σημεία της συζήτησης περιλάμβαναν τα εξής:
1. Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης, γεγονός που έχει πλήξει σοβαρά τους καπνοπαραγωγούς.
2. Μη ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας μέσω συνδεδεμένης ενίσχυσης, λόγω απόφασης της ΕΕ το 2006.
3. Μείωση των εκτάσεων καπνοκαλλιέργειας: Από τα 60.000 στρέμματα το 2018, καλλιεργούνται φέτος μόνο 21-22.000 στρέμματα, υπογραμμίζοντας τη σημαντική μείωση των παραγωγών.
Οι καπνοπαραγωγοί είναι, ως επί το πλείστον, μικροκαλλιεργητές με εκτάσεις έως 20 στρέμματα, ζουν σε μειονεκτικές περιοχές και αδυνατούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα βελτίωσης ή νέου αγρότη, λόγω των χαμηλών μορίων και στρεμμάτων που διαθέτουν. Όσοι τελικά ενταχθούν, συχνά αναγκάζονται να επιστρέψουν μέρος των ενισχύσεων, αφού οι αυστηροί όροι για ανάπτυξη 10% ετησίως αποδεικνύονται δυσβάσταχτοι.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη αύξησης του εισοδηματικού ορίου για τους νέους αγρότες από 15.000 σε 20.000 ευρώ, καθώς το σημερινό όριο επιβαρύνει τους μικροκαλλιεργητές με επιπλέον έξοδα και φόρους.
Επιπλέον, σε συνθήκες ξηρασίας (καύσωνα), όπως φέτος, οι απώλειες των καπνοπαραγωγών είναι τεράστιες, με εκτιμώμενη ζημιά της τάξης των 2.000 ευρώ ανά 15 στρέμματα.
Αιτήματα προς το ΥΠΑΑΤ:
- Ενίσχυση κλάδου μέσω de minimis ανά στρέμμα το 2024 διότι ο αριθμός των παραγωγών έχει μειωθεί στο ένα τρίτο και τα κόστη (λιπάσματα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό) να έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η αναπροσαρμογή της ενίσχυσης.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του κ. Φερχάτ να συνεχίσει τις πιέσεις προς την πολιτεία, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα ενός κλάδου που παραδοσιακά στηρίζει την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Θράκης.