Ένα ακόμη σπάνιο και απειλούμενο αρπακτικό πουλί θανατώθηκε από ανεμογεννήτρια στη Ροδόπη

Την καταγγελία κάνει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης με σχετική της ανακοίνωση η οποία αναφέρεται σε περιστατικό που συνέβη ντον περασμένο Ιούλιο και είχε θύμα ένα σπάνιο και απειλούμενο αρπακτικό πουλί ,έναν σφηκιάρη .

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση :

“Ακόμη ένα απειλούμενο αρπακτικό πουλί βρήκε τραγικό θάνατο προσκρούοντας σε ανεμογεννήτρια στη Ροδόπη τον περασμένο Ιούλιο. Αυτή τη φορά ένας σφηκιάρης, μεταναστευτικό πουλί που έρχεται την άνοιξη στη χώρα μας για να αναπαραχθεί και μεταναστεύει νότια το φθινόπωρο. Και ενώ επιβίωσε από το δύσκολο μακρινό ταξίδι του, τελικά έπεσε νεκρό προσκρούοντας σε μία από τις πολλές ανεμογεννήτριες που επί σειρά ετών εγκαθίστανται σε κρίσιμους για τα πουλιά βιοτόπους της Θράκης.”

Η Εταιρεία σημειώνει ότι στον σταθμό παρότι έχει εγκατασταθεί “αυτοματοποιημένο σύστημα αποτροπής προσκρούσεων, αλλά για ακόμη μια φορά δεν κατάφερε να αποτρέψει την πρόσκρουση”.

 «Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει! Πόσα ακόμη θύματα πρέπει να έχουμε για να μπει επιτέλους ένα τέλος στον λανθασμένο σχεδιασμό και στην προβληματική χωροθέτηση των ανεμογεννητριών στη Θράκη; Είκοσι και πλέον χρόνια γίνονται τραγικά λάθη, οι επιπτώσεις ήδη είναι πολύ σοβαρές και σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, η διοίκηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, συνεχίζει τις αδειοδοτήσεις των Αιολικών Σταθμών εις βάρος της βιοποικιλότητας που καλείται να προστατέψει», σχολιάζει ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.

Καλούμε τη Διοίκηση να λάβει άμεσα μέτρα στους επικίνδυνους Αιολικούς Σταθμούς που λειτουργούν στη Θράκη και να διαφυλάξει τα απειλούμενα είδη, μη επιτρέποντας περισσότερες ανεμογεννήτριες σε κρίσιμα οικοσυστήματα.” καταλήγει η εταιρεία ζητώντας μέτρα .

Exit mobile version