Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.
Το ζήτημα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με βουλευτές να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις.
“Αυτό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία, αφορά όμως κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Και βέβαια στην ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία σίγουρα δεν είναι το πρώτο θέμα”.
Πρόσθεσε ότι “το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά είναι το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις”.
“Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα”
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον θεσμό του γάμου είπε ότι “ο γάμος είναι από τη φύση του θα έλεγα ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”.
Για τις αντιδράσεις από την Εκκλησία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: “Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, σέβομαι και την άποψη της εκκλησίας, ήταν απέναντι στην πολιτικό γάμο απέναντι στην καύση των νεκρών η πολιτεία προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη αλλά νομοθετεί η πολιτεία”.
“Οι κοινωνίες προχωρούν”
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό δίκαιο γινόντουσαν από την Αριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις, θυμάμαι ακόμα το 1982 όταν ήρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο η ΝΔ καταψήφισε διατάξεις που έδιναν την δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της οι κοινωνίες προχωρούν”.
Για την τεκνοθεσία: “Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη”
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. “Το θέμα των παιδιών είναι το πιο ευαίσθητο, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντίρρηση στο γάμο. Έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. Τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά; Παιδιά υπάρχουν και κανείς δεν αμφισβητεί μια πραγματικότητα ότι δεν θα εξαφανιστούν αυτά τα παιδιά, αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα”.
Έφερε ως παράδειγμα το εξής: “Μια μητέρα η οποία συζεί με την σύντροφο της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα“.
Και πρόσθεσε: “Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη. Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά που αφορά; Πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο μπούλινγκ όταν γίνονται στα κρυφά ή όταν μιλάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;”.
“Δεν θα πειράξουμε το καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις του παρένθετου γονέα.
Είπε: “Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία – όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αυτό δεν πρόκειται να γίνει – σημαντική διαφορά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα δικαιωμάτων πχ ένας άνδρας μόνος του να μπορεί με παρένθετη μητέρα να κάνει παιδί, αυτό δεν θα γίνει“.
Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2
“Ένας άνδρας μόνος μπορεί να υιοθετήσει, άρα δεν βάζουμε αστυνόμο ηθικής στο σπίτι του. Πήρα οριστικά την απόφαση ότι θέλω να προχωρήσω, όταν άκουσα ιστορίες παιδιών. Η ομοφυλοφιλία υπάρχει από καταβολής του ανθρώπινου γένους και παιδιά υπήρχαν και πρέπει να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα δικαιώματά τους”, είπε και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε: “Το σχέδιο νόμου είναι καλά επεξεργασμένο και λελογισμένο και έχει σημαντική διαφορά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δικό μας νομοσχέδιο δεν δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον μόνο άνδρα να κάνει με παρένθετη μητέρα παιδί“.
“Δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες”
Για το πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός τόνισε: “Δεν βάζω ορόσημο εκλογικό ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή όφελος νομίζω το έχω αποδείξει αυτό. Κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πιστεύουμε, δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες”.
“Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές. “Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές το έχω πει από την πρώτη στιγμή- θέλουμε να πείσουμε βουλευτές μας και ενδεχομένως να πείσουμε κάποιους που έχουν αρνητική”.
Ωστόσο, έστειλε μήνυμα στους υπουργούς λέγοντας: “Οι βουλευτές ψηφίζουν όχι οι υπουργοί, με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία, όμως προφανώς όποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο τα νομοσχέδια εγκρίνονται από υπουργούς αλλά και αυτό θα έλεγα ότι είναι μια λεπτομέρεια γιατί ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ είναι προφανώς σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές από άλλα κόμματα”.
Ερωτηθείς για την φράση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη “Εμείς δεν πρόκειται να «δέσουμε τα κορδόνια» της ΝΔ” ο πρωθυπουργός σχολίασε: “Δηλαδή ο κος Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας: αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ, εγώ λέω δεν βάζω κομματική πειθαρχία, δεν με ενδιαφέρει λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ. Είπε δεν θα δέσω τα κορδόνια, σήμερα τουλάχιστον φοράω παπούτσια χωρίς κορδόνια, επιλέγω να φοράω παπούτσια χωρίς, πολύ ξεπερασμένη λογική, αντί να δούμε την ουσία του θέματος”.
Και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μη διχαστούμε ως κοινωνία, να έχουμε τις απόψεις μας, θα ωφεληθούν κάποιοι, δεν ζημιώνεται κάποιος κάνουμε σημαντική κίνηση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας μικρής μερίδας συμπολιτών μας.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα περάσει” και είπε: “Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το περάσουμε. Αυτή είναι πρόθεσή μου, είναι ότι διαφορετική άσκηση, δεν βάζω κομματική πειθαρχία, έχω την ευθύνη να πείσω γι’ αυτό είπα την κουβέντα για το κάρο και το άλογο και παρεξηγήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.
“Λαμβάνουμε υπόψη την κοινωνία αλλά δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις αλλά για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ μας είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και να μην είναι αιτία διχασμού”.
Η αποχή αξιοπρεπής στάση
Σε περίπτωση που κάποιοι βουλευτές επιλέξουν την αποχή την χαρακτήρισε αξιοπρεπή στάση. “Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί να εκφράσει κάποιος τη διαφωνία του χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.
Και κατέληξε, αναφερόμενος στη θέση της Εκκλησίας: “Η Εκκλησία πρεσβεύει την αγάπη. Και νομίζω ότι όταν ακούσει ο οποιοσδήποτε τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από ορισμένους ανθρώπους, οικογένειες που είναι απλά διαφορετικές από το πώς έχουμε συνηθίσει εμείς την έννοια της οικογένειας, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν άποψη για το ζήτημα αυτό.
Αλλά θέλω να τονίσω και πάλι ότι η Εκκλησία έχει σταθεί με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια και σε ζητήματα με τα οποία διαφωνούσε. Θα το ξαναπώ: η Εκκλησία, ας πούμε, διαφωνεί με την αποτέφρωση. Δεν ζήτησα από την Εκκλησία να ψάλλει εξόδιο ακολουθία στη διαδικασία της αποτέφρωσης. Όπως δεν ζητώ και από την Εκκλησία να κάνει θρησκευτικό γάμο. Δεν ζητάω πράγματα από την Εκκλησία τα οποία ξέρω ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει”.